fbpx

Skócia több energiát termel, mint amennyit felhasznál

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 22.

Nehéz megérteni, hogy Skócia miért csak 2050-re akarja teljesen megszüntetni szén-dioxid-kibocsátását, hiszen kétszer annyi energiát termel szélturbinákkal, mint amennyit felhasznál.

Az idei év január és júniusa között Skócia 9 831 230 megawattóra áramot állított elő szélturbinákkal: ennyi villamos energia akár 4,47 millió háztartásnak, vagyis a helyi lakosság csaknem kétszeresének áramszükségletét is képes fedezni.

Ennek tükrében furcsának tűnhet, hogy jelenlegi kötelezettségvállalása szerint az ország 2030-ra az összes energiafogyasztásának csak a felét fogja fedezni megújuló energiával, és csak 2050-ig tervezi megszüntetni teljesen a szén-dioxid-kibocsátását, idézi a GyártásTrend oldala a Interesting Engineering cikkét.

Európa a születőben lévő, és megvalósult szélenergiaprojektek területén globális viszonylatban egyébként meglehetősen jó helyzetben lévőnek mondható. 2018 szeptemberében például Walney Extension névvel az Ír-tengeren helyezték üzembe a világ legnagyobb offshore (tengerre kihelyezett) szélerőműparkját. A létesítmény teljes kapacitása 659 megawatt, amellyel az Egyesült Királyságban akár 590 000 háztartást is el tud látni elektromossággal.