Vissza a múltba: ma már jobb a csapvíz?

Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz, a palackozott vizekkel ellentétben a fogyasztása környezetbarát is – hangsúlyozta a napokban a Magyar Víziközmű Szövetség (MVSZ), miután az index.hu kezdeményezésére egy laborban kiderült: súlyos betegséget okozó baktériumot találtak egy palackozott pi-vízben.

Az egészségre való ártalmasság minden műanyagpalackos víznél felmerülhet: nemrég az ENSZ is nyilvánosságra hozta több országot átfogó vizsgálata eredményét, miszerint nagy mennyiségű mikroszkopikus műanyag van a világ legkedveltebb palackos vizeinek több mint 90%-ban. Nagy Edit MVSZ-főtitkár szerint ennek raktározási okai is vannak. „Elgondolható, hogy amikor a raktárakban 30-40 fokon tárolják a palackozott vizeket, ott milyen folyamatok tudnak zajlani. A víz egy élő flóra, abban ionok vannak: a nem megfelelő tárolás nem előnyös a fogyasztó számára”.

no