fbpx

Zöld-csomagolás elvitelre

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 13.

Válaszul a növekvő élelmiszerpiac csomagolási igényeire, a Metsä Board fenntartható és költséghatékony opcióként új öko-barrier, enyhén zsírálló réteggel ellátott kartont kínál.

Az Off setKolmio Oy nyomdájában, a fi nnországi Hämeenlinna-ban, Kimmo Jokinen, a társaság ügyvezető igazgatója összekészített egy sor tesztcsomagolást, amelyet a Metsä Board öko-barrier Pro FSB EB1 kartonjára nyomtattak. Ezek között voltak pattogatottkukorica- és taco-dobozok is. A Metsä ezzel az új termékkel egészítette ki a PE extrudálással bevont kartonjait. A karton nem foszszilis eredetű, újrahasznosítható és biológiailag lebontható – egy igazi öko-termék a növekvő élelmiszer-szolgáltatási szektor számára.

Az OffsetKolmio, az idén 50. évfordulóját ünneplő családi vállalkozás a Metsä hosszú távú partnere a tesztelések és próbagyártások során. A vállalat úgy látja, hogy az öko-barrier karton új lehetőségeket kínál a nyomdáknak és a feldolgozóknak.

„Úgy tudtuk csökkenteni a nyomtatási költségeket, hogy közben nem romlott a minőség és a karton védelmi tulajdonsága. A nyomógépben 50%-kal csökkent a védőréteg kialakításához szükséges idő, és a karton speciális enyhén zsírálló réteg kezelésének köszönhetően 65%-kal kevesebb lakkra volt szükség”, mondja Jokinen.

E speciális előkezelés nélkül eddig a nyomdának két lakkréteget kellett felhordania a karton hátoldalára ahhoz, hogy biztosítsa az élelmiszer-szolgáltató szektorban szükséges zsírokkal szembeni védelmi funkciót. Ezzel szemben az öko-barrierhez csak egy vékony rétegre van szükség, ami jelentős megtakarítást eredményez a termelési folyamat hatékonyságában, hozzájárulva a termék fenntarthatóságához.

Optimális megoldás

Az első kereskedelmi csomagolás, amely az öko-barrier kartonból készült a Huovisen Leipomo fi nn pékség által használt bagettcsomagolás volt. Korábban a pékség PE-bevonattal ellátott kartont használt a csomagoláshoz, hogy ellenálljon a nedvességnek. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy a csomagolás belsejében pára csapódott ki, amitől a bagett átázott, és emiatt sokszor gusztustalanná vált. Ezzel szemben az öko-barrierrel rendelkező „lélegző” karton megtartja a bagett alakját, és jobban megóvja a terméket.

Öko-barrier karton

  • Könnyű karton, erős és kiválóan nyomtatható• Speciális, bio-alapú, biológiailag lebontható és teljesen újrahasznosítható védőréteg
  • 5-ös KIT-szintű zsírállóság, ami a termelőüzemben egy lakkréteggel 12-es KIT-szintig növelhető• Fluorkémiai és optikai fehérítő anyagoktól mentes
  • Teljesen előenyvezve, a nedvesség behatolásának megakadályozására a sarkoknál
  • Kereskedelemben kapható diszperziós és olvadékragasztókkal ragasztható
  • Alkalmas ofszet- és flexónyomtatáshoz• 195–290 g/m², 12,0–19,9 pt tömegben kapható

„Az új karton megfelelő védelmi tulajdonsággal rendelkezik, és kiválóan alkalmazható olyan termékeknél, amelyeknél el lehet hagyni a PE-bevonatos csomagolást. Ilyenek például a fast-food ételek és a pékáruk, amelyek csak rövid ideig érintkeznek a csomagolással. Ezeket általában minden különösebb indok nélkül teszik PE-bevonatú vagy viaszbevonatos kartondobozokba”, hangsúlyozza Jokinen.

Figyelembe véve a lehetséges alkalmazásokat, az új karton jól használható a gyorséttermi piacon az olyan élelmiszerek csomagolására, mint például a hamburgerek, a chips-ek és a nuggetek. A Metsä Board élelmiszer-szolgálati testületének értékesítési igazgatója, Mikko Mannola szerint a vállalatnak nagy elvárásai vannak az első öko-barrier termékkel szemben.

„Jelentős kereslet van a piacon olyan védőréteg-megoldás iránt, amely egyszerre szolgálja a fenntarthatóságot és a hatékonysági előnyöket. A teljesen újrahasznosítható és biológiailag lebontható öko-barrier karton KIT 5-ös zsírállósággal rendelkezik. Az ügyfél kívánsága szerint a nyomdában egy lakkozással meg lehet növelni a védelmi tulajdonságot, egészen a 12-es szintig”, mondja Mannola, hozzátéve, hogy a Metsä Board a termékportfólió bővítésére és a további innovatív védelmi megoldások kidolgozására összpontosít.

Forrás: Metsä Board Sommerausgabe 2018, Szöveg: Timo Nykänen
Fotó: Seppo Samuli, Fordítás: LUPE Magazin