fbpx

Új korszak az élelmiszerek jelölésében – 1169/2011/EU

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 01.

Allergének címkézése, tápértékjelölés, 1169/2011/EU. A rendelet megalkotásakor a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatása, magas szintű egészségvédelme volt a legfontosabb szempont. A rendelet biztosítja, hogy a hatályba lépést követően az összes tagállamra ugyanazok a paragrafusok legyenek érvényesek.

 

A fogyasztók és a vállalatok számára egyértelműbb, átláthatóbb lesz az új szabályozás, megnő a jogbiztonság, egyszerűsödik a rendszer, miután egy rendeletben szerepelnek a legfontosabb szabályok. Nagyon fontos, hogy a dokumentum nem csupán a jelölésekről, hanem az élelmiszerekről szóló tájékoztatásról szól, vagyis széles körben szabályozza az élelmiszerekkel kapcsolatos kommunikációt. A rendelet 2011-ben lépett hatályba, azóta lehet alkalmazni annak rendelkezéseit, de az általános jelölési elemek 2014. december 13-tól lesznek kötelezőek.

 

Új előírás például, hogy a tápértéket is fel kell majd tüntetni az élelmiszereken. Erre két év átmeneti időszakot, „türelmi időt” biztosít a rendelet, vagyis a tápérték jelöléseknek 2016. december 13-tól kell kötelezően megjelenniük a termékeken. 2014 és 2016 között is lehet önkéntesen táp-értéket feltüntetni, de már kizárólag az új előírások szerint. Vagyis a kétlépcsős bevezetéssel elegendő felkészülési időt kapnak a vállalkozások.

 

Lényeges változást jelent a rendelet az allergén jelölés terén. Idáig is kötelező volt az élelmiszerek allergén tartalmáról tájékoztatást adni, de ezentúl az összetevők sorában jól láthatóan ki kell emelni ezeket. A másik újdonság, hogy a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is tájékoz-tatást kell adni a fogyasztóknak az ilyen összetevőkről.

 

A rendelet előírja a minimális betűméretet, vagyis biztosítani kívánja az olvashatóságot, mivel a fogyasztók korábban sokszor képtelenek voltak elolvasni a kötelezően feltüntetett információkat. Emellett szabályozza a csomagoláson a rendelkezésre álló jelölhető felület függvényében a kötelezően feltüntetendő információkat. A tápérték jelölést, ha elegendő felület áll rendelkezésre, akkor kötelező jelleggel táblázatos formában kell megjeleníteni. Három kötelező elem van, amelynek még a legkisebb felületre is fel kell kerülnie, ez a név, az allergén tartalom és a minőségmegőrzési idő.

 

 

Az élelmiszer-ipari termékek ellenőrzését továbbra is három hatóság látja el: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A szankciók sem változnak: ezentúl is a figyelmeztetés az első fokozat.

 

Az 1169/2011/EU rendelet új fejezetet nyit, miután 2014. december 13-tól az eddig alkalmazott INBÉ jelölést már nem lehet alkalmazni, helyette az RI (azaz referencia beviteli érték) jelölés alkalmazásáról dönthetnek önkéntesen a cégek. Az új jelölési rendelet összhangban van az ipari vállalatoknak azzal a szándékával, hogy a fogyasztókat még alaposabban tájékoztassák termékeik tápanyag összetételéről és összetevőiről.

 

Forrás: Élelmiszer Online