fbpx

Trendek, változások és újdonságok 2019-ben

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 21.

Globális irányvonal és hazai kilátások a szakemberek számára

Az NLV Klub „Mire számítsunk a logisztikában 2019-ben?” című rendezvényén az érdeklődők megismerkedhettek a logisztikai szakmát érintő idei változásokról, de hallhattak előadást többek között a jelenlegi trendekről és újdonságokról is.

A logisztika előrejelzi a gazdasági változást

A logisztika az a terület, ami leghamarabb megérzi a gazdaság növekedését vagy recesszióját. Ligetfalvi Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofi tZrt. vezérigazgatója a globális trendekről és a hazai kilátásokról tartott előadása elején a világgazdaság azon fontos területeit vette górcső alá, amik befolyásolhatják a következő időszak eseményeit. A 2010-es évek elejéig minden szempontból fokozódott a globalizáció, mint például az egységes szabályozási rendszer, az egységes jogszabályi környezet vagy a pénzügy igen magas növekedése a finanszírozás területén. A tendencia továbbra is folytatódik, ennek köszönhető a világgazdaság stabilitása és növekedése.

Vigyázó szemetek Berlinre vessétek!

Egy úgynevezett tömbösödési folyamat is érzékelhető. A világgazdaságban és a politikában is az angolszász jogfelfogás és gazdasági struktúra dominált, amihez elkezdtek felzárkózni azon területek is – a leglátványosabb fejlődést Kína mutatta –, amik élvezték az Amerikai Egyesült Államok nyitott társadalmi és gazdasági rendszerét. Ezek közül érdemes kiemelni Németországot, mert a közeljövőben minden bizonnyal a német gazdaság és társadalmi viselkedés határozza meg a világ s hazánk jövőjét is.

A modern gazdaság egyik kihívása a folyamatosan növekvő népesség mellett az egyre gyarapodó középosztály mind magasabb szintű igényének kielégítése. A jó minőségű munkaerő létszáma viszont csökken. A kettős nyomásra úgy tűnik, hogy Németország találta meg a legjobb megoldást, amihez különféle munka- és üzemszervezési megoldásokat keresnek. Mindezt a gyorsütemben öregedő népesség ellenére úgy valósítják meg, hogy a német gazdaság exportteljesítményének mértéke nagyjából azonos a Kínáéval.

A munkaerő pótlására mielőbb alternatív megoldást kell találni. A kiút akár már néhány éven belül minden bizonnyal a robottechnológia és automatizált gyártás lesz, hiszen nincs is más megoldás. Ezzel párhuzamosam a képzett munkaerő ára – különösen a kreatív területeken – robbanásszerűen megugrik, a kevésbé képzetteké viszont csökken, vagy teljesen kiszorulnak a piacról, s eltartottá válnak.

A tömbösödés (adminisztráció, piacméret, üzleti modellek kialakítása) minden bizonnyal a jövőben is tovább folytatódik, amire a logisztikának is fel kell készülnie. Ahol viszont a tömbösödés nem megy végbe – jó eséllyel Afrika és Ázsia bizonyos részei –, ott őrült versenyfutás kezdődik el.

Az USA reakciója

Az elmúlt évszázad során az Amerikai Egyesült Államokara modernizáló merkantil logika jellemezte a klasszikus kontinentális logikával szemben: ez jelenleg nagyjából egyensúlyban található, ami mintegy reakció például Kína felemelkedésre, illetve Németország erősödésére. Az Amerikai Egyesült Államok jelenleg kevésbé az intézményekre, inkább a hadseregre támaszkodik. Németország viszont napjainkban azon fáradozik, hogy minél jobban érvényesítse a modelljét: mindenféle politikai és technikai eszközöket kell találnia, valamint a szövetségi rendszert úgy kell kialakítania, hogy védekezhessen a konkurenciával – mint az USA – szemben, akik számára nem tetsző Németország növekvő struktúrája.

A rendezvény további részében többek között gazdasági aktualitásokról és kockázatokról, az idei évre vonatkozó jogszabályi változásokról is tájékozódhattak a vendégek, akik igen hasznos, a napi munkájuk során értékes információkra tehettek szert.