fbpx

Egyre népszerűbb a „digitális pénztárca”

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 04.

A világon egyre népszerűbb trend hamarosan hazánkat is elérheti: Kínában évi 12 ezer milliárd dollár értékben vásárolnak mobilfizetéssel, s világszerte évi 20 százalékkal nő az ilyen tranzakciók száma.

 

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jén indul Magyarországon. Az AFR a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai szerint új fizetési módok megjelenését is lehetővé teszi, például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést is, olvasható az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón elnyerő BlockBen közleményében.

Veszer Zoltán, a BlockBen ázsiai piacokért felelős szakértő szerint Magyarországon is érzékelhető a készpénzes tranzakciók visszaszorítása, ám hazánk még gyermekcipőben jár a mobillal történő fizetések terén, olvasható a figyelo.hu oldalon. Ennek a folyamatnak az egyik lépése a QR-kódos megoldások támogatása. Az úgynevezett „digitális pénztárca” az Egyesült Államokban és Kínában igen elterjedt, de a norvégoknál is népszerű. A skandináv államban a lakosság közel fele már nem készpénzben fizet.

Az éttermek, szupermarketek, mozik, valamint a taxik a legnépszerűbb mobilfizetési helyek, ám hazánkban is számos pozitív példát találhatunk. Ilyenek többek között a Digi, a Díjbeszedő Zrt., a Főgáz, a UPC, a Főtáv, vagy épp az ELMŰ, melynek számlái az iCsekk rendszerében például QR-kód segítségével is kifizethetők.

A BlockBen közleményében Krocsek Attila, a cég üzletfejlesztési igazgatója úgy fogalmazott, hogy a QR-kódos vagy vonalkód alapú technológia azért lesz vonzó a magyar felhasználók számára, mert innovatív, garantáltan biztonságos, valamint egyszerű és olcsó.