Magyar 3D-s nyomtatók a hazai oktatásban!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 20.

Európai és hazai támogatás révén a hazai szakképzés alapját jelentő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó 44 szakképzési centrum létesíthet Digitális Közösségi Alkotólabort. Ezekben a tanulók megismerhetik számos digitális tárgyalkotási technológia alapjait, így a 3D-s tervezést és nyomtatást is. Az is jó hír, hogy a centrumok jelentős része a világszínvonalú, teljesen magyar mérnökök által fejlesztett CraftBot 3D nyomtatókat választotta.

A Digitális Közösségi Alkotó (DKA) laborok jelentős részében a CraftBot készülékei képviselik a jövő technológiájának is tartott 3D-s nyomtatást, amit a modern, 4. generációs ipartechnológiát alkalmazó gyárak világszerte használnak. Emiatt a hazai oktatásban közép- és felső szintjén is egyre jelentősebb szerepe van a 3D-s nyomtatásnak.

A CraftBot jelenlétét erősíti a hazai képzési rendszerben, hogy stratégiai partnerük, az Alkotó Magyarország Nonprofit Kft. a pedagógusok és oktatók számára elérhető akkreditált képzésekkel is támogatja a DKA-k fejlődését: a képzési anyagok előállításához és a képzéshez ők is a CraftUnique által biztosított CraftBot 3D nyomtatókat és a Craftware tárgyelőkészítő szoftvert alkalmazzák. Az említett akkreditált képzésen az elmúlt egy évben közel 200 fő oktató vett részt és sajátította el a legújabb tárgyalkotási technológiák alapjait.

A magyar mérnökök találékonyságát, világszerte elismert tudását igazolja, hogy ebben a szegmensben egy hazai vállalkozás a globális piac vezető szereplői között van. A kezdeményezés egy garázsműhelyből, start-upként, közösségi finanszírozással indult el 2013-ban. A manufaktúrás jellegű, kézi összeszerelés, illetve megmunkálás ma már egy 450m2-es csepeli gyártóegységben zajlik. A 100%-ban magyar tulajdonban lévő CraftUnique Kft. mára több mint 10 ezer 3D-s nyomtatót gyártott. A cég termékeit 85%-ban külföldi piacokon értékesíti, elsősorban Észak-Amerikában és az Európai Unió területén.

– Iparági elemzők a 3D nyomtatásban a következő években is dinamikus, évről évre 30% és 50% közötti növekedést várnak. A legújabb gépekkel szemben elvárás, hogy kompatibilisek legyenek az Ipar 4.0-nak nevezett megoldásokkal, és integráljanak olyan funkciókat, amiket az ún. okosotthonok vagy éppen az IoT, Internet of Things alkalmazásokból már ismerünk – mondta Fazekas Csaba, a CraftUnique Kft. ügyvezető igazgatója.