fbpx

Brüsszelben találkoztak a címkeipar szakemberei

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 12.

Kontinensünkön a címkeipar legnagyobb nemzetközi rendezvénye a Labelexpo Europe 2017 kiállítás, melyet Brüsszelben tartottak. A seregszemle rekordszámú kiállítóval és látogatói számokkal büszkélkedhet, 12%-os növekedést elkönyvelve az előző, 2015. évi rendezvényhez képest.

A látogatók és a kiállítók egyaránt élvezték a Brussels Expo felújításának köszönhető fejlődést. A kilenc pavilont kitöltő rendezvény, a Brazíliából, Kínából, Indiából és Japánból érkezett nagy delegációknak is köszönhetően, közel 38 000 látogatót fogadott a vásár négy napja alatt. Bár a címkék továbbra is központi szerepet játszottak, a Labelexpo alapkoncepciójának megfelelően, de az előző kiállításhoz képest is megfigyelhető volt az erősödés a klasszikus címke-pályaszélesség és a hagyományosan csomagolóanyag-gyártásra alkalmazott szélesebb nyomdagépek közti piaci rés kiaknázása irányában. Ezekkel így egyaránt gyártható nagyobb volumenű címke több párhuzamos pályán, vagy épp kisebb mennyiségű flexibilis csomagolóanyag, költséghatékonyan. A kiállításon mintegy negyedével több gépet mutattak be működés közben, mint 2015-ben, és a 2017-es rendezvényen is látható volt számos vezető gyártó új gépének bemutatója, termékbevezetése. Emellett az idei show-n minden eddiginél hangsúlyosabban jelent meg a digitális, azon belül is a tintasugaras technológia.

A vásár újdonságai

A Labelexpo idei témája, az úttörő változás jegyében az Avery Dennison úgy döntött, hogy jobb, ha bemutatják, mint ha csak beszélnek a környezetvédelemről, újrahasznosításról. Ezért a globális címkeipar vezető szakkiállítására egy olyan standot készítettek, amelyet részben újrahasznosított címkehulladékból állítottak elő. A stand anyagainak körülbelül fele az Avery Dennison ügyfeleitől származó címkehulladékból készült. A hulladékanyagokat újrafeldolgozták, és más, újrahasznosított cellulózanyagokkal kombinálták az ECOR® nevű termékbe, a Noble Environmental Technologies cég segítségével, amely körkörös gazdasági megoldásokat nyújt az európai és észak-amerikai vállalati partnereknek. A Noble az összegyűjtött hulladékot olyan panelekké alakította át, amelyeket a stand számos elemében használtak, beleértve a tárgyalókat, a tárolóhelyeket, a műszaki területeket,a padlókat, a falakat és a „Change the Future” nevű speciális zónát.

A Lake Image Systems a piacvezető Discovery platformját mutatta be, amely személyre szabott megoldásokat kínál a címke- és csomagolóipar számára a változó adatok integritásának és a nyomtatási minőségellenőrzési követelmények automatizálásának érdekében. A nyomtatott változó adatok – beleértve a felhasználói azonosítókat, a márkavédelmet, a hűség- és promóciós kódokat – automatikusan ellenőrizhetők, teljes gyártási sebesség mellett is.

Az amerikai Michelman új oxigén- és ásványolaj-migrációs gátként működő védőbevonatait mutatta be a vásáron. Ezek, mint elmondták, feleslegessé teszik a klórt vagy nanorészecskéket tartalmazó alternatívák használatát. Kitűnő nyomtathatóságot és laminálási kötést mutatnak, és megfelelnek mind az USA-ban, mind Európában az élelmiszer-csomagolásban való felhasználásra vonatkozó rendelkezéseknek. A Michem® Flex Barrier 3510 egykomponensű, egyszerűen alkalmazható in-line vagy offline alkalmazásra, primer nélkül. A Michem® Flex Barrier 1000 pedig a legfrissebb élelmiszerbiztonsági innovációt kínálja. Ez az új bevonat oxigén- és ásványolaj-migrációs gátként működik, így ideális számos élelmiszer-csomagolási alkalmazás számára. Papíralapú hordozókon történő felhasználásra van kialakítva, ahol az ásványi olajok migrációja1 kg élelmiszerre vonatkoztatva kevesebb, mint 0,6 mg.

A keskenypályás nyomtatás festékspecialistája, a Pulse Roll Label Products Ltd. zászlóshajóját, a Full HD Flexo tanúsítványt kapott PureTone UV flexo festékrendszert mutatta be. Az ESKO HD Flexo tanúsítási programja, melyet elnyert ez a festékrendszer, szigorú tesztelési folyamatot követ a legjobb flexo minőség érdekében. A cég standján a látogatók élőben figyelhették meg a PureTone festékek keverését és színegyezési méréseket.

Az ipari tintasugaras technológiával foglalkozó Xaar új, magas szintű technológiáját mutatta be, amely címkékre, hajtogatott kartonokra és további termékekre, különféle texturált hatások nyomtatására alkalmas. Az ilyen texturált (más néven tapintható vagy dimenziós) hatások, jelentősen növelhetik a termékek láthatóságát a polcon vagy a display-en.

Az UPM Raflatac innovatív megoldást mutatott be márkapromóciókra, védelemre és logisztikai alkalmazásokra. A Magic Add által felhőalapú adat- és tartalomkezelő szakértők együttműködésével kifejlesztett RafMore ötvözi a nyomásérzékeny címkéket és az egyedülálló, gépileg olvasható kódokat, amelyek teljesen új lehetőségeket kínálnak a termékellenőrzés és -követés, valamint a marketingelemzések terén. A RafMore egy intelligens megoldás, amely lehetőséget nyújt arra, hogy minden egyes, címkével ellátott terméket egyedi digitális identitással lássanak el. A címkemintákba ágyazott egyedi kódok egy felhőalapú adatbázisban tárolódnak, és információs csatornaként működnek a termék életútja során, az előállítástól a fogyasztásig.

További digitális megoldások közé tartozott a Durst új, nagy felbontású Tau330 RSC és a Xeikon, UV tintasugaras megoldásának képességeit kiegészítő Panther PX3000 technológiák globális bevezetése. A HP Indigo bemutatta a GEM digitális dekorációs rendszert, inline egy WS6800 digitális nyomdagéppel. De a legjelentősebb hagyományos címkenyomógép-gyártók, mint például a Gallus, a Mark Andy,az MPS, vagy a Nilpeter, is a legfrissebb hibrid nyomási megoldásaikkal készültek a Labelexpo Europe 2017 kiállításra. Természetesen mindezek mellett teret kaptak a hagyományos flexo nyomdai fejlesztések és újdonságok is, például az automatizálás, a csomagolóanyag-nyomtatás területén, így a hatékonyság növelésének köszönhetően a rövid futásidejű munkák is költséghatékonyan elvégezhetők. Hazánkat az FNV Machinery Kft., a Lemmaco Kft. és a Perspex Kft. képviselte a rendezvényen.

Különbemutatók, kísérőrendezvények

A Linerless Trail és a Label Academy által oktatott mesterkurzusok mellett az Automation Arena szolgáltatás mutatta be a legújabb automatizált címke- és csomagolóanyag-nyomtatási technológiát. Az Automation Arena különbemutatón élőben volt látható az, ahogy az Ipar 4.0 valósággá válik a címkenyomtatók számára. Megtekinthető volt az automatizált munkafolyamat, az előkészítéstől a befejezésig, sőt tovább a számlázásig az ügyfél számára. Ez a különleges bemutató az AVT, a Cerm, az Esko, a Grafotronic, a Kocher + Beck, a Matho, az MPS, a Wasberger és a Xeikon együttműködésével valósult meg. A digitális technológia további növekedése a szektorban nyilvánvaló, számos nagy horderejű bevezetés zajlott Brüsszelben, köztük a Mouvent, a Bobst és a Radex közös, idén nyáron alapított, a digitális nyomtatás fejlesztésére fókuszáló vállalatának bemutatkozása a szakemberek és a nagyközönség számára.

Az ebeam Technologies, az Uteco Converting és az INX Digital International pedig a Gaia-rendszert, mutatta be. A közös fejlesztés eredményeképp a közvetett élelmiszer-kontaktusra kerülő csomagolások és címkék tömeges személyre szabása immár üzleti realitásnak számít, az új, ipari, végponttól végpontig terjedő tintasugaras gyártósornak köszönhetően.

Label Industry Global Awards díjátadó

A címkeipar és a csomagolástechnika leginnovatívabb és legeredményesebb újításait, fejlesztéseit díjazták idén is a Label Industry Global Awards odaítélésével. Az elmúlt évben bevezetett legfontosabb újítások mögött álló szakemberek a kiérdemelt trófeákat a gálavacsorán vehették át, több mint 500 szakmabeli jelenlétében. Az Avery Dennison által támogatott R. Stanton Avery Életműdíjat Tan Junqiao professzor, a China Label Sub Association, a Printing Equipment Industries Association of China (PEIAC) munkacsoportjának alapítója és tiszteletbeli elnöke kapta. Sokéves elkötelezettsége a modern címkenyomtatás fejlesztésében és népszerűsítésében Kínában vezetett ahhoz, hogy széles körben elismerik mint a kínai címkézési-ipar alapító atyját.

A Flint Group Narrow Web által szponzorált Innovation Award díjat (a több mint 300 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok számára) a HERMA GmbH-nak ítélték oda a superTack (63Vst) fejlesztésért. A bírák kiemelték, a termékinnováció lehetővé tette a világ első gyantatartalmú ragasztóanyagának létrehozását olyan címkékhez, amelyek rendkívül erős kezdeti ragasztást igényelnek, így a ragasztó ideális megoldás a nedves, zsíros, piszkos vagy poros felületek esetében, valamint az élelmiszer-ágazatban is, mivel közel áll a nulla migrációs referenciaértékhez.

A másik Innovation Award díj (a legfeljebb 300 alkalmazottal rendelkező vállalatok számára), amelyet ugyancsak a Flint Group Narrow Web szponzorált, az AIM-hez, az automatikus azonosítási ipar szövetségéhez került. Közel fél évszázadon keresztül az AIM információkat, oktatási forrásokat és szabványokat nyújtott e technológiák szolgáltatóinak és felhasználóinak. Az AIM az Ultracode folyamatinnovációval nyerte el az elismerést, amely lehetővé teszi az adatok automatikus beolvasását bármely digitális színes kamerával vagy akár okostelefonnal.

A Fenntarthatósági díjat, amelyet a Labels & Labeling Magazin szponzorált, az ebeam Technologies, elektronsugaras (EB) technológiai megoldásokat tervező és gyártó cég nyerte el, Compact szárítóegységével. A díjat a kompakt elektron-nyaláb térhálósító (szárító) rendszer létrehozásáért ítélték oda, melyet a keskenypályás nyomdagépekhez fejlesztettek, amely alacsony energiaigényű, fotoiniciátor-mentes szárítást tesz lehetővé a címke és a csomagolóanyag-nyomtatás területén. A hő, gőz, kémiai, mikrohullámú vagy UV-szárítás által igényelt energia mintegy tizedét, felét használják ezek az ebeam rendszerek, melyek hosszú élettartamúak és szinte nulla karbantartást igényelnek.

A rendezvényen megkérdezett kiállítók szinte egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak az idei vásárról, és tervezik részvételüket a következő Labelexpo Europe kiállításon, amely 2019. őszén várja majd újra a szakembereket Brüsszelben.

Csaba László