fbpx

Egyedülálló újrahasznosított csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2020 augusztus 24.

A tavalyi sikeres, mintegy 600 ezer darabos mennyiséget jelentő spanyol, belga és holland tesztidőszakot követően az idén több mint 7 millió olyan poharas Magnum jégkrémet hoz forgalomba az Unilever Európa-szerte, amelynek a csomagolása újrahasznosított műanyagból készül.

 

 

Ilyen még nem volt a jégkrémpiacon

Az újrahasznosított csomagolású Magnum jégkrém része az Unilever globális, csomagolással kapcsolatos kötelezettségvállalásának. Ennek célja, hogy 2025-ig több mint 100 ezer tonnával csökkentse a felhasznált műanyag csomagolóanyagok volumenét, felére csökkentse a felhasznált „szűz” (azaz nem újrahasznosított, közvetlenül kőolajból készülő) műanyagok mennyiségét, valamint felgyorsítsa az újrahasznosított műanyagok használatát.

Az új csomagolásban kapható poharas Magnum a nagyobb európai piacokon folyamatosan kerül forgalomba, hazánkba várhatóan 2021 első felétől kapható.

 

Nincs kész technológia? Fejlesszük ki!

Ez a fenntarthatóbb, és a felelős fogyasztói döntést elősegítő lépés azért is különleges, mert korábban nem létezett olyan technológia, amellyel a csomagolóanyagként használt polipropilén úgy lett volna újrahasznosítható, hogy végül élelmiszer-csomagolásra is alkalmassá váljon.

Ezt a világon egyedülálló eljárást az Unilever támogatásával a SABIC műanyag- és vegyipari vállalat fejlesztette ki, aminek köszönhetően a kevert, gyenge minőségű műanyaghulladék – amely általában a hulladéklerakókba vagy hulladékégetőkbe kerül – is újrahasznosíthatóvá vált. Az úgynevezett reciklált polipropilén (rPP) további előnye, hogy ezzel a technológiával gyakorlatilag minőségromlás nélkül végtelenszer újrahasznosítható.

Kép forrása: Unilever