fbpx

A koronavírus gazdasági hatásai

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 04.

Milyen hatást gyakorol az egyre inkább kibontakozó koronavírus-járvány a globális és a magyar gazdaságra? Tényleg akkora veszélyt jelent a koronavírus, mint ahogy arról informálódunk? Erre a kérdéskörre adott válaszokat a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetői Klubjának konferenciája.

Az autóiparra mért legnagyobb csapást a koronavírus

A Kína-beli Vuhanból indult koronavírus nemcsak az emberi populációt veszélyezteti, de a gazdaságban is komoly visszaesést okoz. A konferencia idején Kínában már 2 millió megrakott konténer várakozott, hogy útnak indulhasson, hívta fel a figyelmet nyitóbeszédében Szabó Zoltán, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja elnöke.

A kínai termeléskiesés heteken belül komolyan érinteni fogja Európát is, Kínának pedig döntenie kell, hogy a GDP növekedését vagy a vírusfertőzés megállítását tűzi ki fő célul. A konferencián Ligetfalvi Gábor gazdasági, Várkonyi Gábor autópiaci szakértő és dr. Matura Tamás Kína-kutató vitattatták meg a jelenlegi helyzetet, és elemezték a járvány várható gazdasági hatásait.


Szabó Zoltán, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja elnöke

A kínai Holdújév időszakának és a nehézkes ellátásnak köszönhetően a készletek számos gyártó és termelő vállalatnál elfogytak, és nem érkeznek újabb alapanyagok. A tengeri, vasúti és légi szolgáltatások akadoznak. A kapcsolódó vám- és szállítói kapacitások ugyancsak hiányosan állnak rendelkezésre. A helyzet azzal fenyeget, hogy az ellátási láncban komoly szakadékok keletkeznek.

A vírus hatását eddig legsúlyosabban az autóipar érezte meg, az alkatrészhiány miatt több gyártó is felfüggesztette modelljeinek gyártását. A vírus azonban már több más szektorban is érezteti hatását. A Holdújév meghosszabbításával a készletek elfogytak, s nem érkeztek újabb szállítmányok. A kínai feldolgozóipar teljesítménye januárban az öthavi mélypontra került. Lassan már nincs olyan termék a világon, amibe ne kerülne kínai alkatrész, így a legtöbb iparágat sújtani fogják a vírus gazdasági következményei.

Hazánkban egyelőre a meglévő és a biztonsági készletek jellemzően biztosítják a termelés folytonosságát, néhány hét múlva azonban Magyarországon is jelentkezhetnek az ellátási gondok.

Van-e okunk pánikra?

A vírusok bennünk voltak, vannak és lesznek: együtt kell élnünk velük, amik bizonyos tekintetben létünket is biztosítják. A jelenlegi helyzet nem ismeretlen az emberiség számára. A kapott információk helytelen értelmezése miatt viszont súlyos pánikhelyzet alakulhat ki. Olykor súlyos problémának élünk meg egy olyan helyzetet, ami talán nem is annyira veszélyes, hívta fel a figyelmet előadásában Dr. Kovács Attila egészségügyi szakértő.

Dr. Kovács Attila egészségügyi szakértő

A koronavírus általi halálozási esetek főként Kínára jellemzők: ott 3-4 százalék között mozog, míg ez az érték Európában 1,4 százalék. Az európai populáció kevésbé fogékony a vírusra, mint a kínai. A koronavírus jelenleg Európában elsősorban olyan az idős embereknél okoz komolyabb megbetegedést vagy halált, akiknek más betegségei is vannak.

Nagyon fontos a korai azonosítás, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé a folyamatos jelentés, viszont ne legyenek túlzó intézkedések. Észak-Olaszországban a kockázati szint jelenleg közepes, az Európai Unió más tagállamaiban pedig alacsony, de természetesen nem zárható ki a járvány nagyobb kiterjedése sem. Tény, hogy jelenleg a pánik jóval nagyobb Európában, mint a valóság.

A koronavírus fertőzések száma Európában várhatóan gyorsan csökken, a kínaiak szerint hazájukban pedig áprilisban véget ér a járvány.

Cím: 1211 Budapest, Petróleum utca 2.
Telefonszám: +36 1 801 8600
E-mail: [email protected]