fbpx

Szennyvízelemzés a koronavírus-fertőzés mértékére

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 15.

Világszerte több mint egy tucat kutatócsoport kezdett szennyvízelemzésbe annak érdekében, hogy további adatokat nyerjenek a koronavírusról. A módszer sokat segíthet a fertőzöttek számának pontosabb megbecsülésében.

A közösség átfertőződése legkönnyebben úgy követhető nyomon, ha a mindenki által termelt szennyvizet vizsgálják meg, amivel az is kideríthető, ha a járvány első hullámhegyét követően valahová visszatér majd a fertőzés. Eddig Hollandia, USA és Svédország szennyvizeiben sikerült kimutatni a vírus nyomait, számolt be a Nature híroldala nyomán az ng.hu.

A módszer nem újdonság, hiszen számos fertőzés és más, a vizelettel és széklettel ürülő anyag mutatható ki a szennyvízből, így a SARS-CoV-2 vírusa és annak töredékei is. Egy szennyvízkezelő telep több mint egymillió ember szennyvizével is foglalkozhat. A telepre befolyó vízből sokkal pontosabb adatok nyerhetők ki, mint a ritkás személyi tesztelésekből. Ráadásul ilyen módon az enyhe és tünetmentes fertőzöttek is elárulják magukat, magyarázta a holland Nieuwegeinben üzemelő KWR Vízkutató Intézet mikrobiológusa, Gertjan Medema. A szakember számos holland szennyvíztelepen mutatta már ki a vírus örökítőanyagát.

Ahhoz azonban, hogy a szennyvízből kiszámítható legyen a populációban jelen lévő fertőzési arány, ismerni kell, hogy egy-egy fertőzött milyen mennyiségben üríti a vírus RNS-ét a székletével. Arról is meg kell bizonyosodniuk a vizsgálatokat végzőknek, hogy a minták reprezentatívak-e, hogy nem csak egy adott időpillanatot tükröznek, és egészen kis mennyiségű vírusnyomot is képesek kimutatni, magyarázzák az ausztrál Queenslandi Környezet-egészségügyi Szövetség szakemberei.

A kutatócsoport szerint fontos, hogy a szennyvíz vizsgálata – amennyiben megbízhatóan működhet a módszer – ne vonjon el forrásokat a személyes tesztektől sem.