fbpx

Madarat tolláról, szolgáltatást videójáról

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 29.

A YouTube idén, február 14-én lesz 15 éves. Ez idő alatt a nemzetközileg népszerű portál bebizonyította, hogy nem kell TV-sztárnak lenni, hogy világszerte ismertté válhasson valaki, és hogy a videózás sokkal elérhetőbb műfaj, mint korábban volt. Olyannyira, hogy ma már bármelyik cég kamerát ragadhat, vagy a TV-s reklámfilmek árának töredékéért fogadhat forgatóstábot, ami ezt megteszi helyettük. Nézzük meg, hogy néz ki ez a logisztikában és a csomagolóiparban!

Szükség van erre? Mire is van szükség?

videózás internetes elterjedésével a tartalomgyártás exponenciálisan megugrott, vele együtt pedig lineáris emelkedéssel ugyan, de a tartalomfogyasztási igények is folyamatosan erősödtek. Mivel már akár a karóránkon is nézhetünk videókat, tesszük is. Ha pedig megnézzük a videós értékeléseket, bemutatókat, azok megtekintési számai is magasan verik az amúgy népszerű vlog kategóriát. Ismerjük be magunknak is, ha olyan szolgáltatást veszünk igénybe, ami a saját cégünk hasznát ígéri, vagy egy céggel partneri kapcsolatot képzelünk el, a számok mellett munkájuk legmeggyőzőbb prezentálása egy image film. Ennek fajtáira később részletesen is kitérünk. Ha pedig tegyük fel, nincs image filmje az adott cégnek, sejthetjük, hogy mennyire ad a partneri kapcsolatok ápolására is. Bár kezdetben sok volt a szkeptikus a tekintetben, hogy az internetes videófogyasztás leválthatja a TV-t, de virális videók ezrei, és folyamatosan többszázezres nézettséggel futó produkciók, sorozatok mind előfutárai a TV-s tartalomfogyasztás alkonyának.

A helyzetet ugyan egyre többen felismerik, de bőven maradtak még az „átállási időszakban”, azaz olyan tartalmakat képzelnek el magukról az interneten, mintha az a TV-ben jelent volna meg. Ez az alapfeltevés pedig azért nem működik, mert a klasszikus értelembe vett reklámok és TV-s produkciók mindig személytelenebbek, távolságtartóbbak lesznek, mint bármi, amit a YouTube-ra, Vimeo-ra, Instagram-ra stb. gyártanak. A közösségi videómegosztó portálok bája a diverzitás mellett a nézővel való kommunikálás, amit a kommentelésnek és reagálásoknak köszönhetően ténylegesen is lehet értelmezni.

Típusok és típushibák

Amikor elhatározzuk, hogy videós megjelenést szeretnénk cégünknek, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a céljainkkal, különben fókusz és vég nélkül születnek a tartalmak, majd döbbenten láthatjuk, hogy nincs eredménye. Kinek készül a videó? Mit szeretnénk elérni vele? Tudunk-e annyi tartalommal szolgálni, hogy folytonos közösséget, követői tábort építsünk fel? Amíg ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ, nem is szabad kamerát ragadni.

Image film

Az image film olyan, mint a programozóknál a front end, vagy hétköznapibb hasonlattal élve a porta kapuja. Ezzel találkozik először a legtöbb ember. Ebbe belebotolhat az is, akinek a szakmához nincs köze, csak rákeresett egy szolgáltatástípusra, legyen az akár a szállítás vagy a csomagolás. Fő funkciója a brandépítés, a szolgáltatásunkkal szembeni bizalom megalapozása, vagy éppen megerősítése, esetleg még nem felismert igény felismertetése. Éppen ezért erre kell a legnagyobb figyelmet fordítani.

Ezek azok a feladatok, amiket nem érdemes házon belül megoldani, mert az ilyen esetek legnagyobb százalékában mindent bele akarnak tenni az alkotók a filmbe, ettől pedig egy dagályos végeredmény születik, ami a szerény technikai háttérrel együtt – valljuk be, kevés esély van profi kamerára egy szállítmányozó vagy csomagolóipari cég gépparkjában – nem hozza a kívánt végeredményt. Azért is érdemesebb megbízni valakit, mert a kreátor az által, hogy külső szemlélő, egyfajta mediátor szerepet is tölt be, amennyiben hagyják. El kell, hogy tudjuk engedni a „kedvenceinket”. Az EKOL Hungary image videója öt és fél perc. Igényes munka, szép vágóképekkel, jól elhelyezett animációkkal, de ez két videónak az anyaga. A statisztikáit figyelve a nézők háromnegyede nem is nézte végig. Ha érdemes két részre szedni, szedjük! Továbbá, hacsak nincs tényleges funkciója, nem kell a beszélőt, megszólalót mutatni beszéd közben. A néző figyelmét nem a statikus képek ragadják meg, ha image film-re számít. Az ideális hossz 2 perc (+/- 10 másodperc). Ebbe bele kell férnie mindennek, amit érdemes megmutatni, ezért az információ-átadásra két stratégia a javasolt. Vagy használjunk narrátort, vagy ha kereteink nem engedik, szedjük üzenetünket címszavakba, amik megjelennek a háttérben illusztrációként futó képek előtt. Utóbbira kiváló pozitív példa a Trans-Sped 2018-as image filmje, ami 2 perc 10 másodpercben, HD minőségű drónos felvételekkel, a csomagok útját követő képeken, lendületes zenével, letisztult lower third-ökön (általában a képernyő alján futó információs sáv – a szerk.), egyszerű grafikákkal színezve szedik számokba és címszavakba munkásságukat. A leírás egy bekezdésben összegzi a 20 éves fennállást, jól kereshető, egyértelmű és saját csatornán van. Hasonlóan találó, bár egy fokkal egyszerűbb kivitelezés a Styron Kft. bemutatkozó filmje, ahol egy szó nem hangzik el, mégis mindent értünk, bár itt a majd’ 3 és fél perces hossz már a határeset-kategória. Az ő esetükben a csatornán látszik, hogy belső munka volt, és hiányosan is vannak kitöltve a kulcsszavak, a leírás.

Ami a szöveget illeti, a feliratozás mindenképp ajánlott. Erre azért van szükség, mert mint ahogy már írtam, sok olyan helyzetben nézünk videót, amikor nincs lehetőség rá, hogy hallgassuk is. Arról nem is beszélve, hogy a YouTube algoritmusa eleve jobban szereti a felirattal ellátott feltöltéseket. Hazai példából vehetjük az STI Petőfi Nyomda vállalati kisfilmjét, ami képi világával az újonnan ismét népszerűsödő retro vonalat képviseli.

Nagyon figyeljünk a szövegezésre!

Ezt sajnos még mindig külön ki kell emelni. Legyenek érthetően megszerkesztett mondatok, ne a képzavarok és a beszédhiba maradjon meg élményként a nézőnek. Számos olyan példát lehet találni hazai cégek videói közt, ahol olyanok szólalnak meg, akiknek nehezére esik kamera előtt megszólalni, és ez át is jön a hallottakból. Bravúros például a Wanzl logisztikai ágazatának image filmjének narrálása és szövegezése, ahol a megfelelő illusztráló felvételekkel másfél perc alatt átadja és bemutatja a szükséges tudnivalókat. Ezzel csattanószerűbb is tud lenni az összhatás.

Ami a figyelem megragadását illeti, ha üzemünk, gépparkunk vagy szolgáltatásaink közül kevésről lehet látványos felvételt készíteni, érdemes ezeket az első 15 másodpercre összpontosítani. De megfontolhatjuk annak a lehetőségét is, hogy a munkafolyamatok, eszközök helyett egy lifestyle hangulatot választunk képi anyagnak, bemutatva az életérzést, amit tükröz, vagy képvisel cégünk, miközben a narrátor elmondja a szükséges információkat. Lifestyle témájú videóból az MPL még 2007-es image filmje egy kiváló darab, ami az internetes videók fénykorát megelőzve már kilépett a tévés reklámok félperces időkereteiből, de még klasszikus filmes megoldásokkal vezeti végig a történetet, a sebességet a képek dinamikájával érzékeltetve. Ha pedig figyelem-megragadás, akkor szót kell ejteni az effektekről is, ahol a kevesebb abszolút több. Bár jól néznek ki, nagyrészük nem segíti a videó célját, ha pedig sok van belőle, elviszi a fókuszt. Talán egy esetet lehet kivételnek mondani, a 360 fokos, vagy VR videót. Itt a fókuszt sok minden elviszi, viszont ha több üzemhelységgel is rendelkezünk, ami még látványos is, és még keretünk is van egy igényes 360 fokos képi megoldásra, mindenképp érdemes számításba venni. Ugyan lehet irányítani a néző figyelmét azzal, hogy hova helyezzük a képet, de ezeknek a videóknak az átlag megtekintési ideje azért is tud magasabb lenni, mert az emberek vissza-viszsza tekernek, hátha lemaradtak valamiről, ami korábban a hátuk mögött történt.

HR kampányfilmek

A legtöbb szerencsés cég esetében eljön az a pont, amikor egy egyszerű álláshirdetés már kevés, olyan embermennyiségre van szükség a fejlődés miatt, hogy elindul az employer branding, azaz a munkáltató vonzóvá tétele. Ez történhet rádiószpotok, PR-cikkek útján, vagy egy image filmhez hasonló videóval, ami kifejezetten dolgozói szemmel mutatja be a cég előnyeit. Itt megjelenhetnek a boldog kollégák, a tiszta és modern üzem, a dolgozói juttatások, csapatépítők stb. Mielőtt azonban elkezdenénk ennek tervezését, el kell dönte ni, hogy egy célzott kampányvideót vagy egy több videóból álló sorozatot tervezünk. Ha már a cél a toborzás, és van annyi elégedett, fogalmazni képes alkalmazottunk, akikkel egy akár 6-7 részes interjúsorozatot is le tudunk forgatni, akkor csináljuk. Ezek hossza ne legyen több másfél percnél egyenként, de ennek több előnye is van. A szerepeltetett dolgozó és annak családja, barátai elköteleződését erősíti a cég felé, hiszen valamilyen szinten a cég arcai lesznek ez által. Másrészt a folytonossággal elkezdhetünk közösséget kialakítani. Hazai fronton pedig az UNIX Logisztikai központjában készült toborzóvideó készítője szalasztotta el a lehetőséget, hogy megvalósítsa ezt, az abban megszólaló személyek ugyanis fotogének, meg tudnak szólalni. A Rossmann logisztikai központ esetében pl. az egy beszélős megoldás működött. Ha nehéz folyékony, érthető beszédre képes alkalmazottat találni, legyen elég itt is a zenés képösszevágás, felirat-beillesztésekkel, esetleg narrációval.

Továbbá létezik az employer branding videóknak egy olyan alfaja is, ami már a klasszikus internetes műfajok alapján készülnek. Szólhat egy-egy eseményről, családi napról, csapatépítőről, de lehet akár vlog is. Vlog témában talán a legismertebb 156 ezer feliratkozóval st22lacika, aki a kamionos életmódot mutatja be néha többórás videóiban, miközben cégét promotálja. A cégek dolgozóit érő események dokumentálásában itthon a Trans-Sped jár élen: csatornájukon egységes arculattal tálalva változatos videók sorakoznak, fogyasztható hosszúságban, olyan sztárvendégekkel, mint az Animal Cannibals, olyan slágerformátumban, mint a carpool karaoke, átlagos rendszerességgel posztolva.

Termékbranding videók

És ezzel elérkeztünk az utolsó fő típushoz, amikből talán a legtöbbet találni a közösségi videómegosztókon. Ezek természete a legérdekesebb. Mivel ezek szinte minden esetben egy bizonyos réteg számára hasznos szolgáltatás, vagy termék bemutatására szolgálnak, legyen az pántológép, targonca, csomagolóanyag, vagy szoftveres megoldás, arra számíthatunk, hogy ezek célcsoportja az mindig az adott területben érdekelt közönség, akik szeretnének meggyőződni a minőségről. A valóságban viszont ezeket sokan nézik olyanok, akiknek valószínűleg soha nem lesz szüksége pl. zsugorfóliázásra.

Nem kell, hogy látványos legyen, a lényeg, hogy ipari munkagépeket, munkafolyamatokat láthassanak, mert ettől azt érzik, hogy bepillanthattak a kulisszák mögé. Ha közösséget építünk ilyen emberekre, hosszú távon megosztásokkal hálálják meg, és cégünk híre nekik köszönhetően organikusan terjedhet. Itthon a Vinto vagy a Doroti Pack csatornáját érdemes megnézni, ahol egyszerű, statikus kameraállásból felvett, kicsit retro hangulatú tartalmak vannak. A Green Packaging vagy a Budagép csatornáján már bátrabb, kézikamerás próbálkozásokat is találunk, ez a várhatóan gyenge minőség miatt kerülendő, mert a kézremegést senkinek nem kellemes nézni. Ha pedig profikat akarunk látni, érdemes a Jungheinrich-nél szétnézni, mert náluk bőven akad követendő példa kiváló minőségű termék és szolgáltatás-promotáló tartalomból.

Végefőcím

A fent olvasottak alapján mindenki eldöntheti magában, mi a számára ideális videós tartalom, mi szolgálja leginkább céljait. Az már egyértelmű, hogy 2020-ban videós tartalmakkal olyan teret lehet hódítani, ami előre bebiztosítja a köztudatban jelenlétet, még a B2B szektorban is. Hasznos lehet partnerek szerzésétől belső viszonyok ápolásáig minden téren. Az említett csatornák anyagaihoz pedig előre is jó szórakozást és informálódást kívánok!

Tarnóczi Balázs