fbpx

Negyedmillió autót hív vissza a Nissan

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 07.

A Nissan világszerte több mint 250 ezer autóját hívja vissza, hogy kicseréljék bennük a Takata által gyártott kormánykerék légzsákokat.

A Nissan attól tart, hogy a légzsákokat felfújó gázgenerátorokban használt ammónium-nitrát gázfejlesztő anyag, egy nedvességmegkötő vegyület jelenléte ellenére, nedvességgel szívhatja meg magát. Ennek következtében instabillá válhat, és a légzsák a biztonságosnál nagyobb erővel, valamint repeszképződés mellett fújódhat fel, olvasható az autopro.hu oldalon.

A visszahívás 2012 és 2017 között készült Nissan NV kistehergépkocsikat és kisbuszokat, a 2013 és 2015 között gyártott Nissan Titan pickupokat és Armada SUV-ket, valamint a 2011-es és 2012-es évjáratú Infiniti QX56 szabadidő-autókat érinti. Az autógyártó április folyamán értesíti a járműtulajdonosokat, hogy aztán a kereskedésekben egy másik vállalat légzsákjaival helyettesítsék a potenciálisan veszélyes darabokat.

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal azt közölte, hogy a Takata túl sok ammónium-nitrátot használt a gázgenerátorok készítésekor. A szervezet korábban 2019 végéig adott határidőt a japán légzsákgyártónak, annak bizonyítására, hogy a nedvességmegkötő vegyülettel ellátott lágyzsákok nem jelentenek veszélyt, és ezáltal elkerülje egy újabb visszahívás elrendelését. A hivatal azonban a mai napig nem hozta meg döntését.

Eddig összesen huszonöt halálesetet, illetve több mint háromszáz sérülést tulajdonítanak a Takata légzsákok hibás működésének, írta meg a The Detroit News.