fbpx

Béka őssejtekből hoztak létre robotokat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 07.

Újfajta, élő sejtekből álló robotokat hozott létre egy informatikusokból és biológusokból álló tudóscsapat. A xenobotoknak hívott kiborg szervezetek egyesek szerint egy teljesen új tudományos diszciplína megszületéséhez vezethetnek.

Az élő sejtekből álló kicsi szerkezeteket a kutatók egy Xenopus laevis nevű béka őssejtjeiből tenyésztették ki, s a Xenobot nevet adományozták nekik. A félig mesterséges, félig természetes teremtmények körülbelül egy hétig élnek, és más élőlényekhez képest biológiai szempontból sokkal kezdetlegesebbek. Megszületésük jelentőségét az adja, hogy laboratóriumban kitenyésztett, előre programozható létformaként az „élő gépezetek” egyik új típusának előfutárai lehetnek.

A xenobotok szaporodásra képtelen organizmusok. Miután egy virtuális környezetben megtervezték a felépítésüket, az informatikusok embrionális sejtekből, 3D-nyomtatással állítják elő azokat.

Jelenleg tulajdonképpen a szintetikus organizmusok egyik új tudományágának keletkezését kísérhetjük figyelemmel, mondta Hod Lipson, a Columbia Egyetem robotszakértője, aki nem tudja, hogy ez most robotika, állattan vagy valami más.

A jelenlegi állapotok szerint a xenobotok rendkívül korlátozott képességekkel rendelkeznek. Fiziológiai szempontból nagyon egyszerűek, és a külalakjuktól függ, hogy miként viselkednek, olvasható a GyártásTrend oldalán. A New York Times szerint létezik például egy hóekeszerű példány, amely a Petri-csészében a kóbor részecskék felsöprésére alkalmazható.