fbpx

Rosszul becsültük a metánkibocsátást

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 07.

Egy friss kutatás szerint jelentősen alábecsülhettük az emberi tevékenység – legfőképpen a fosszilis tüzelőanyagok égetésének – metánkibocsátását. Mivel a metán – a szén-dioxid után – a globális felmelegedés második legnagyobb elősegítője, a helyes becslések nagyon fontosak ahhoz, hogy kezelhessük a problémát, ha egyáltalán még lehetséges.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint eddig rosszul számoltuk ki azt az arányt, ami a természetesen levegőbe engedett és az emberi tevékenység által oda jutó metán között áll. Kiderült, hogy sokkal több ilyen káros anyag elengedéséért vagyunk felelősek, mint korábban gondoltuk. Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy az ipari forradalom előtt és azután mennyi metán esett csapdába Grönland jégtábláiban, és átnézték a korábban Antarktiszon gyűjtött adatokat is.

A minták 1750 és 2013 közötti állapotokat mutattak, így rajtuk keresztül tökéletesen meg lehetett figyelni, hogy mennyi metán került a levegőbe természetes módon az ipari forradalom előtt, s mennyire ugrott meg ez a mennyiség azt követően. Az ezen időszak alatt a természetesen a légkörbe kerülő metán mennyisége tizede volt annak, mint amit korábban becsültünk. Az emberi tevékenységből eredő, a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó metánkibocsátásunk 25-40 százalékkal magasabb lehet, mint amennyivel eddig számoltunk.

A szakértők szerint azért különösen fontos, hogy a metánkibocsátást is pontosan mérni tudjuk, mert a metán sokkal hamarabb eltűnik a légkörből, mint a szén-dioxid. Ha most azonnal megállítanánk minden szén-dioxidkibocsátást, a már ott található károsanyag még sokáig megmaradna az atmoszférában. Ha azonban a metánkibocsátást tudnánk korlátozni, a változások sokkal gyorsabban megjelennének.

A kutatók szerint ez az eredmény nem negatív, hanem éppen hogy pozitív: annak a gáznak, ami egyébként mindenképpen hozzájárul a globális felmelegedéshez, a kibocsátását csökkenthetjük, mert nagyrészt a mi hibánk, hogy ennyi kerül a légkörbe. Ez lehetőséget ad arra, hogy változtassunk.