fbpx

Most akkor jó vagy rossz a műanyag?

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 03.

Napjainkban már többezer féle műszaki műanyag létezik, de az emberiségnek meg kell tanulni azokat használni. A műanyagot átoknak nevezni túlzás, mert ha fémekkel kellene helyettesíteni, sokkal körülményesebb és bonyolultabb folyamatokat eredményezne a hétköznapokban is.

A fröccsöntés hulladékmentes feldolgozást biztosít

Néhány évtizeddel ezelőtt még hallani sem lehetett arról, hogy létezik jó és rossz műanyag. Az egyetemeken is csak a különböző típusokról és azok hasznáról tanultak a hallgatók. A világ mára odáig fejlődött, hogy több ezer féle műszaki műanyag található a piacon, melyekkel elsősorban az autóipart szolgálják ki.

 

műanyag fröccsöntés

Meg kell tanulni felelősségteljesen használni a műanyagot (Forrás: Mould Kft.)

 

A műanyagok alapvetően két nagy csoportra oszthatók: hőre keményedő műanyagok közé tartozik például a bakelitlemez vagy a régebbi gyártású telefonok burkolata. Hőre lágyuló pedig többek között az újrahasznosítható műanyag – ismertette Kancsár Zoltán, a Mould Kft. ügyvezetője.

A fröccsöntésnek nagy előnye, hogy gyakorlatilag hulladékmentes feldolgozást biztosít a hőre lágyuló polimerek plasztikus alakadása révén, a termék pedig újra feldolgozható marad. Ezzel nagyban hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb és gazdaságosabb folyamathoz.

Műanyag granulátumból többször használatos tányér

Kancsár Zoltán édesapja az 1980-as években kezdett el fröccsöntéssel foglalkozni, de akkor még nem volt ennyi variáció: egyszerűen műanyagot gyártott, ami akkor nagy tudásnak számított. Később Kancsár Zoltán döntött úgy, hogy legyen ez a technológia a fő tevékenységük, ahol műanyag granulátumból készülnek a termékek, ami egy fröccsöntő gépen jut az öntőformába, és nyeri el a végső alakját.

A vállalat televízió-alkatrészeket, valamint többször használatos tányérokat, poharakat, illetve bányákban használt szállítószalag görgőket gyárt. Utóbbi ráadásul egy magyar szakember nevéhez fűződik.

 

Mould Kft.

 

Tudni kell vele együtt élni

Amíg az emberiség nem tanul meg együtt élni a műanyagokkal, addig nagy a baj. Tudni kell azokat használni, nagyon oda kell figyelni azok újrahasznosítására. A gyártás során visszamaradt ragasztószalagokat, dobozokat a Mould Kft. is szelektálva gyűjti, majd hulladékudvarban adja le. Még a vissza nem használható műanyag sem megy a kommunális szemétbe, mert azokat értékesítik.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy az elromlott eszközöket minden esetben elektronikai hulladékudvarba kell vinni, ahol hasznosítják a fémet és a műanyagot.