fbpx

Vágjunk bele!

Írta: Szerkesztőség - 2017 november 29.

A papír, fémlemez, szigetelőanyag, műanyag fólia nem abban a formájában kerül feldolgozásra, mint amiben legyártották. A feldolgozás során sokszor változtatja méretét, a legtöbb esetben darabolják, vágják valamilyen technológiával. De hogyan vágjuk el?

Ez elsősorban a vágandó anyag tulajdonságaitól függ. Műanyag fóliát, műanyag habot végighasíthatunk egy pengével, vagy elvághatjuk hőszállal. Ha az anyag vastagabb, vagy különleges szerkezetű (kőzetgyapot, gumi), már forgó körkést kell használnunk. Műanyaglemezt, fémlemezeket vagy faanyagokat fűrészelnünk kell.

Vágás közben mozgathatjuk a vágandó anyagot, miközben a vágóeszköz áll (pl. faipari lapszabászgépek), vagy mozgathatjuk a vágóeszközt az anyag felett vagy alatt, és a vágandó anyag áll. A legtöbb esetben a vágandó anyag nagy méretű vagy súlyos, ezért a vágóegység mozgatása a megfelelő megoldás. Vágás közben az anyagot rögzíteni kell. Ha az anyag elmozdul, a vágás pontatlan lesz, esetleg a berendezés is sérülhet. A rögzítés nem sértheti, karcolhatja, deformálhatja a vágandó anyagot. Ha más és más anyagot vágunk, változtatnunk kell a lefogás erejét, magasságát, helyzetét.

A vágás közben keletkező hulladékot, mellékterméket el kell távolítanunk. Fűrészelés közben a keletkező forgácsot vákuumos technológiával összegyűjthetjük. A hőszálas vágás során jelentős mennyiségű füst képződhet, amit a munkatérből el kell távolítani. Ha nemcsak kettévágjuk az anyagot, hanem egy sávot vágunk ki belőle, a kivágott részt is kell távolítani. Ez egy ragadós, kunkorodó vagy törékeny anyagnál további manipulátorokat igényel.

Sok esetben több lépésből álló technológiai folyamat egyik lépése a vágási művelet. A vágásnak igazodnia kell az őt megelőző és az őt követő művelethez és a vágandó anyag tulajdonságaihoz. Egyes technológiáknál az anyag nem állhat meg a folyamat közben, hogy megtörténjen a keresztirányú vágás. (pld: ha laminálás közben a laminálóhenger megáll, az anyag deformálódik a hengerek között, extrudálás közben megváltozik az anyag keresztmetszete, stb.). Ha a technológia nem követeli meg, hogy az anyag haladása közben vágjunk, akkor is érdemes haladás közben vágni. Ha például az anyag 6 másodpercig halad, és 2 másodperc a vágási idő, akkor 33%-kal termelékenyebb a berendezés, ha mozgás közben vágjuk el az anyagot. Az anyag mozgás közbeni vágásakor a vágóeszköznek pontosan együtt kell haladnia az anyaggal. A pontos együtt mozgáshoz stabil mechanikára és pontos vezérlésre – általában servomotoros hajtásra – van szükség.

A modern vágóberendezések már igazodnak az IPAR 4.0 és az M2M követelményeihez. A gépeket távolról kontrolálhatjuk, állíthatjuk be. Termelési és beállítási adatait számítógépes hálózaton keresztül lekérdezhetjük. A gépegység együtt dolgozik, kommunikál az őt kiszolgáló, vagy az őt követő géppel, termelési láncot alkotva.

De összefoglalva: a vágás csak egy vágás? Egy nagyon egyszerű feladat.

Laminátor Kft.