fbpx

Szükségesek a rendelettervezet általános célkitűzései

Írta: Csomor Zsolt - 2023 július 20.

Az Európai Bizottság tavaly novemberében bemutatott új csomagolásokról és csomagolási hulladékról szóló rendelettervezet értelmében 2030-ig minden csomagolásnak újrafelhasználhatónak vagy újrahasznosíthatónak kell lennie. Ráadásul és a műanyag összetevők esetében nagyobb arányban kell újrahasznosított műanyagot tartalmaznia.

karton doboz papírt táska

Tudni kell kiválasztani a legmegfelelőbb csomagolást

Az Európai Bizottság új szabályozásának fő célja a csomagolási hulladék csökkentése és a felesleges csomagolás elkerülése. 2030-ra minden csomagolásnak újrafelhasználhatónak vagy újrahasznosíthatónak kell lennie, és a műanyag összetevők esetében nagyobb arányban kell újrahasznosított műanyagot tartalmaznia.

Ha a rendelet a következő európai parlamenti választások előtt veszi az utolsó jogalkotási akadályokat, akkor 2024-ben lép hatályba, és 12 hónappal később minden európai tagállamban jogszabállyá válik. A rendelkezések, korlátozások és tilalmak egy része 2025-ben, más része 2030-ban és 2040-ben lépne hatályba – olvasható a Metsä Board Fachmagazinban.

Jók és szükségesek a tervezet általános célkitűzései – kommentálja Tytti Peltonen, a Metsä Group EU vállalati ügyekért felelős alelnöke. Az újrahasznosítható egyszer használatos csomagolásokat és az újrahasználható megoldásokat azonban úgy kell tekinteni, mint amelyek kiegészítik egymást. A vállalkozásoknak képesnek kell lenniük arra, hogy a környezeti és végfelhasználási szempontból, valamint az adott körülmények között a legmegfelelőbb csomagolást válasszák, eseti alapon figyelembe véve az anyag életciklusa során kifejtett hatását. Az iparnak erőteljesen hozzá kell járulnia az újrahasznosítható csomagolások tervezéséhez. „Figyelemmel követjük a folyamatot, és számos szövetségben aktívan részt veszünk, hogy hallassuk az iparág hangját” – tette hozzá Peltonen.