fbpx

Újrahasznosított anyagok csomagolásokhoz

Írta: Transpack-2023/III. lapszám cikke - 2023 június 20.

1950 ELŐTT A VILÁG SZINTE MŰANYAGMENTES VOLT…

Ma már mindenhol találkozunk műanyagokkal, különösen csomagolóanyagként váltak nélkülözhetetlenné. A csomagolási célra használt műanyag a használata után hulladékká válik. Az anyag azonban értékes erőforrás, amely jelenleg még inkább felértékelődött a szűk ellátási keresztmetszetek és a nyersanyaghiány miatt.

Hatalmas az újrahasznosított műanyag iránti igény

Amikor újrahasznosításról beszélünk, legtöbbször a műanyagok újrahasznosításából származó másodlagos nyersanyagra gondolunk. Ez vagy a műanyagipar gyártási hulladékaiból származik vagy hibás tételekből. Az ipari műanyaghulladék nem kevert, kevéssé szennyezett, ezért könnyen újrahasznosítható. Az újrahasznosított anyag a post industrial recyclate (PIR). A másik forrás a háztartásokból összegyűjtött műanyaghulladék, amelyből válogatás, tisztítás, újrahasznosítás után nyerhető a post consumer recyclate (PCR). Azonban függetlenül attól, hogy milyen forrásból származik az újrahasznosított anyag, a kereslet jelenleg nagyon nagy, mivel az újrahasznosított műanyag csomagolóanyag-előállításhoz való felhasználása csökkenti a fosszilis nyersanyagok felhasználását, egyben az energiaigényt is.

Az újrahasznosított műanyag, csomagolásban való felhasználása átlagosan a termelési mennyiség 22%-a. Ahhoz, hogy ez valóban működjön, a reciklátumnak rendelkezésre kell állnia, megfelelő minőségűnek és árban is versenyképesnek kell lennie.

Reciklátumhiány

A szelektív gyűjtés kulcsfontosságú előfeltétele az újrahasznosított anyagok elegendő és állandó rendelkezésre állásának. Az újrahasznosítás ott működik legjobban, ahol a műanyaghulladékot külön gyűjtik – ez látható a PET-flakonok esetében. Itt olyan újrahasznosított anyagokat állítanak elő, amelyek még az élelmiszerekkel való érintkezésre vonatkozó szigorú törvényi előírásoknak is megfelelnek. A műanyagfeldolgozó ipar jövőbeni nyersanyagigényének fedezése érdekében javulni kell a szelektív gyűjtés feltételeinek. Elősegítené az újrahasznosítást a műanyaghulladékok lerakásának teljes betiltása is. Jelenleg azonban az újrahasznosított PET, PE vagy PP piaca szinte kiürült, a költségek drámaian megemelkedtek, és még tovább emelkednek. Az újrahasznosított anyagok online beszerzési platformjának, a Cirplusnak a készítői arra törekedtek, hogy a lehető legegyszerűbbé tegyék az újrahasznosított műanyagok beszerzését és értékesítését. A Cirplus szerint az év eleje óta 600%-kal nőtt az újrahasznosított anyagok iránti kereslet, és egyre több cég fektet az újrahasznosítási szektorba.

Sokan elkötelezték magukat amellett, hogy a jövőben több újrahasznosított anyagot használnak fel termékeikben, és folyamatosan szeretnék növelni kvótáikat. Szakértők szerint a műanyag-újrahasznosító ipar lényegesen több újrahasznosított anyagot képes előállítani. Eddig Európában minden újrahasznosító más-más minőséget tudott biztosítani a bevitt hulladék mennyiségétől függően, ami nehezíti, hogy a piacot nagy mennyiségben állandó minőségű anyaggal lássák el. A szabványosításnak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a jövőben több nyersanyagot állítsanak elő, garantált minőséggel. Kidolgozták a DIN SPEC 91446 szabványt az újrahasznosított műanyagokra, ami egy jövőbeni európai szabvány alapját képezheti. A kozmetikumok és a háztartási tisztítószerek számára készült csomagolásoknak nem kell megfelelniük a magas élelmiszer-minőségi előírásoknak. Elegendő egy gyengébb szabvány, amely még mindig védelmet nyújt a fogyasztóknak.

A szürke az új zöld

A hibátlan megjelenés mindig is prioritás volt, különösen a kozmetikai csomagolásoknál, ami viszont általában nem érhető el újrahasznosított anyag használatával. Kisebb zárványok láthatók benne, vagy a csomagolás színe a felhasznált újrahasznosított anyagtól függően változhat. Azonban láthatóan itt is gondolkodásmód-váltás megy végbe, az első cégek már fenntartható tevékenységük kifejezéseként kommunikálják az újrahasznosított anyagok felhasználását. A szürke samponflakon például már 100% újrahasznosított anyagból készül. Az újrahasznosított anyagok használata a kozmetikai ágazatban is növekszik. A dm drogérialánc ma már sok saját márkájához használ feltehetően nem annyira vonzó, szürke újrahasznosított csomagolást, és ezt egyértelműen közli a címkén.

Pril flakonok újrahasznosított PET-ből
Pril flakonok újrahasznosított PET-ből

Reciklátumok felhasználása

Jelenleg számos projekt foglalkozik újrahasznosított anyagok felhasználásával. A PepsiCo kísérleti projektbe kezdett, amelynek keretében a Pepsi flakonok és dobozok zsugorfóliája 10%-a PCR újrahasznosított műanyagból, 40%-a más forrásból származó újrahasznosított műanyagból és csak a fele készül új műanyagból. A jövőben a csomagolófólia már nem lesz olyan átlátszó és fényes, mint korábban, de ha az emberek tudják és megértik, miért néz ki másképp a csomagolás, akkor elfogadják.

A Südpack együttműködést kötött az újrahasznosított anyagok felhasználásának növelése érdekében. A nyersanyag-visszanyerés specialistájával, a Carboliq-kal közösen a korábban elismert eljárások mellett további technológiaként kívánják meghonosítani a kémiai újrahasznosítást. A közös vállalkozás célja, hogy a Südpack termékek feldolgozása során keletkező fóliahulladékot a jövőben ipari méretekben újrahasznosítsák. A szerszámgyártó Gühring a termékei 95%-át műanyagcsomagolásban szállítja, mert csak a műanyag képes tökéletesen megvédeni a kiváló minőségű vágószerszámokat a sérülésektől és a szállítás közbeni károktól. A precíziós szerszámok biztonságos és környezetkímélő csomagolásai 100%-ban újrahasznosított PCR műanyagból készülnek és újrahasznosíthatók. A Henkel több éve dolgozik az Alplaval innovatív és fenntartható csomagolási megoldásokon. Az Alpla folyamatosan bővítette válogatási és újrahasznosítási technológiáit. A Henkel a kézi mosogatószerek összes csomagolását kiváló minőségű PCR hulladékból származó újrahasznosított PET anyagra cserélte. A jövőben pedig tovább szeretné növelni a csomagolásokhoz használt újrahasznosított anyag arányát.

Kiss Rozália