Bezárás

Logisztika Napja 2022 – hatékony, fenntartható csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2022 április 13.

Az idei évben április 21-re esik a szakma jeles napja, melynek fő szervezője a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség: a Logisztika Napja 2022 fókuszában a fenntartható csomagolás áll. Az eseménysorozat magyarországi koordinátora a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A legdrágább csomagolás az, ami hiányos vagy rossz

A logisztikai folyamatok javításában a csomagolásnak, azon belül is a szállítási csomagolásnak kiemelkedő szerepe van. Egy jól megválasztott szállítási csomagolás csökkenti a raktározási helyigényt, a szállítási szükségleteket, miközben a kihasználtsági jellemzőket javítja – és még az sem biztos, hogy drágább lesz. A legdrágább csomagolás a hiányos vagy rossz csomagolás, mert a termékveszteség mind anyagi, mind környezetvédelmi szempontból nagyobb, mint a jó megoldás kidolgozása.

A CSAOSZ fő szervezésével megrendezett Logisztika Napja eseményen csomagolásfejlesztéssel foglalkozó gyakorlati szakember-előadók számos példán keresztül mutatják be, hogy hozzáértő csomagolástervezéssel a logisztikai folyamatok – szállítás, tárolás, kezelés stb. – a hatékonysága hogyan javítható. A hatékonyságon túl azonban a csomagolás fenntartható is kell legyen, amihez képzett szakember, tervező szükséges. Az idei Logisztika Napja esemény tervezett programja:

karton doboz szállítószala

Intelligens és fenntartható csomagolások – Pooling-koncepció és a hatékony göngyölegkezelés

Az áruszállítás fenntarthatóságának és hatékonyságának kulcsa a megfelelő szállítási csomagolásban rejlik, erről tart előadást  Venczel Fanni, a WBG-Pooling GmbH képviselője. A WBG-Pooling a szállítási csomagolások bérleti rendszere területén szerzett több mint 30 éves tapasztalattal mára Európa egyik piacvezető társaságává vált. A WBG-pooling a vállalatok számára gyors, egyszerű és befektetésbarát megoldást kínál. Mint az egyik – európai hálózattal rendelkező – német pooling szolgáltató rendkívül hatékony göngyöleg-menedzsment megoldásokat kínál ügyfeleinek, amivel jelentős költségek takaríthatók meg, miközben javítható a teljes ellátási lánc energiamérlege és fenntarthatósága is.

Csomagolóeszközök a fenntarthatóságért a Volánpack Zrt. területén

A fenntarthatóságot egyaránt szolgálja a költséghatékony csomagolóeszközök tervezése és tömegtermelésre alkalmas gyártása, valamint nagyértékű termékek szállításához kifejlesztett többutas csomagolóeszközök. Batóné Dr. Kapcsos Judit, a Volánpack Zrt. elnök-vezérigazgatójának előadásában hallhatunk még a társaság telephelyei közötti anyagmozgatásról, logisztikai megoldásokról, valamint a termelési hulladékok újrahasznosításáról is.

A papírpép csomagolás lehetőségei

A papírpép (papíriszap) alapú csomagolások régóta ismertek, alkalmazásuk azonban sokáig szűk körre korlátozódott. A zöld technológiák iránti igény erősödése azonban ráirányította a figyelmet az eljárásra. Az Alba Pulp Kft ügyvezető igazgatójának, Tímár Péter előadásából megismerhetjük a csomagolásforma sajátosságait, előnyeit és a benne rejlő lehetőségeket is.

Útmutató példák a körforgásos csomagolástervezéshez

Nem telik el úgy nap, hogy az írott vagy online sajtóban ne olvashatnánk új fejlesztésű „környezetbarát” csomagolásról. A leírásokból ugyanakkor többnyire az derül ki, hogy a „problémás” műanyagot más, „újrahasznosítható” műanyagra, vagy papíralapú csomagolásra cserélték. Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkárának előadása betekintést ad arra, hogy szavak helyett milyen tettek szükségesek a valóban fenntartható csomagolások megvalósításához.

A program tervei között szerepel még a műanyag habok, valamint a komplex csomagolási rendszerszolgáltatás előnyeinek bemutatása. A program bővítésének lehetőségének jogát a szervező fenntartja, aki a szakmai délelőttöt 10 és 12:30 óra között tarja a Zoom program segítségével. A regisztrációját IDE klikkelve teheti meg.

Összeállította: Csomor Zsolt