fbpx

Finn kutatás a fenntarthatóbb csomagolóanyagokért

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 23.

A finn VTT Műszaki Kutatóközpont szakemberei nagymértékben nyújtható, deformálható cellulóz alapú szálakat fejlesztettek ki, amelyek szerintük fenntartható alternatívát kínálnak a merev csomagolások gyártásában használt műanyagokkal szemben.

A VTT kutatási programjának a célja az volt, hogy ígéretes, nagy léptékű, méretezhető alternatívákat dolgozzanak ki a műanyag termékek helyett. A kísérleti tesztjeik jó eredményeket mutattak a nagymértékben nyújtható, formázható cellulózalapú rostanyagok esetében.

fej

A kereskedelemben kapható kartonanyagok nyújthatósága 3-6% (geometriai átlagon mérve), a legjobb minőségű kartonanyagok nyújthatósága 10-18%. A VTT szerint immár akár 30%-os nyújthatóság is elérhető a habképző technológia segítségével. Ezzel megnyílik a lehetőség a márkás termékeket gyártó cégek számára, hogy merev, kartonszerű anyagokat használjanak csomagolásukban, kiszolgálva azokat a vásárlókat, akik inkább a fenntarthatóbb csomagolóanyagokat preferálják.

A nagy mennyiségű műanyagot igénylő iparágak számára, mint például az élelmiszeripar, számos lehetőség kínálkozik a kőolajszármazékokon alapuló anyagok felhasználásának csökkentésére. Fenntartható anyagokkal történő helyettesítésükkel közelebb kerülhetünk a CO 2-semleges jövőhöz. Továbbá lehetővé teszik számunkra a természeti erőforrások gazdaságosabb felhasználását.

A kutatóközpont szerint a VTT cellulóz alapú anyaga fenntartható és megfizethető alternatívája az egyszer használatos műanyagnak. Ez különösen fontos, tekintettel a jogalkotók jelenlegi erőfeszítéseire bizonyos polimerek használatának korlátozására.

Czékus Mihály