fbpx

A gumiabroncsok vezető gyártói közös platformon

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 23.

A világ meghatározó gépjárműabroncs gyártói közül kettő, a Bridgestone és a Michelin közös jelentést tett közzé, amelyben szabványokat javasol az elhasználódott gumiabroncsok koromanyagának visszanyerésére az új abroncsgyártás során történő felhasználására.

A jelentés megosztja a gumiipari cégek munkájának eredményeit érdekelt felekkel, a visszanyert korommal kapcsolatban. Továbbá, javaslatot tesznek egy globális szabvány bevezetésére a visszanyert korom abroncsokban való felhasználásának növelésére. A vállalatok célja, hogy meghatározzák az újrahasznosított és visszanyert nyersanyagokra vonatkozó előírásokat, együttműködjenek a szabályozó testületekkel e gyakorlatok szabványosítása érdekében, és végül együttműködjenek az érdekelt felekkel a jövőbeli technológiák terén, amelyek javíthatják az elhasználódott gumiabroncsok újrahasznosítását.

Bridgestone és a Michelin szabványokat javasol az elhasználódott gumiabroncsok koromanyagának visszanyerésére és az új abroncsgyártás során történő felhasználására

A kormot a gumigyártási technológia során töltőanyagként használják, így például a gumiabroncsok előállításához is elengedhetetlenül szükséges. Az újrahasznosított korom új gumiabroncsokban való felhasználása akár 85%-kal is csökkentheti az új gumiabroncsok gyártása során a szén-dioxid-kibocsátást, mivel csökkenti az iparág petrolkémiai anyagoktól való függőségét.

A cégek szerint évente körülbelül egymilliárd gumiabroncs éri el hasznos élettartama végét és a hírek szerint az abroncsipar számos piaci akadállyal szembesül az anyagok körforgása növelése érdekében. Az új gumiabroncsokban használt korom kevesebb, mint 1%-a származik csak újrahasznosított gumiabroncsokból, mivel az ellátási láncon belül számos akadály áll a hasznosítás és az újrafelhasználás előtt. A Bridgestone Europe úgy nyilatkozott, hogy a visszanyert korom abroncsokban való felhasználása kritikus eleme azon erőfeszítéseiknek, hogy 2050-re olyan termékeket állítsanak elő, amelyek 100%-ban fenntartható anyagokból készülnek.

A gumiabroncsok újrahasznosítása az elektromos járművek egyre szélesebb körben való elterjedésével egyre nagyobb jelentőséget kaphat. A jelentések azt mutatják, hogy a nehéz elektromos járművek akkumulátorai hozzájárultak a gumiabroncsok a gyorsabb elhasználódásához, ami még nagyobb mennyiségű abroncs hulladékhoz vezethet. 

Az év elején az Enviro Systems és az Antin Infrastructure Partners vegyesvállalatot alapított a világ első nagyszabású gumiabroncs-újrahasznosító csoportjának létrehozására, beleértve az új gumiabroncs-újrahasznosító üzemek létrehozását. A megállapodás több évre szóló szállítási megállapodást is tartalmazott pl. a Michelinnel. A Michelin és a Bridgestone is azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-ig 100%-ban fenntartható anyagokat használjanak fel gumiabroncsaikban és arra törekednek, hogy az iparágat szélesebb körben hasonló lépésekre ösztönözzék a körkörösség felé.

Czékus Mihály