fbpx

Cradle to Cradle, bölcsőtől a bölcsőig elve a csomagolásban

Írta: Sándor Ildikó - 2021 szeptember 06.

A Werner & Mertz tisztítószerek gyártója és a Mondi által kifejlesztett álló tasak lett a világ első olyan csomagolása, amely aranyat ért el a Cradle to Cradle (Bölcsőtől a bölcsőig) minősített termékmutató minden kategóriájában.

A minősítés kapcsán olyan feladatok előtt állt a két cég, mint pl. az egyanyagos tasak megtervezése, a termék visszagyüjtésének biztosítása, amihez nemcsak a technológiai, gépesítési folyamatokra kell gondolni vagy a nyomdatechnológia cseréjére, hanem a fogyasztók edukálását is egész addig a lépésig meg kellett tervezni, hogy állandó fórum álljon a rendelkezésükre a folyamatos tanuláshoz.

A Bölcsőtől bölcsőig minősítésre már korábban is mutattunk példákat, de most nézzük, mit is jelent és honnan ered az elv. A C2C rövidítés a Cradle to Cradle kifejezésből származik, és a rendszertervezés egy olyan megközelítése, mely az emberi tevékenységeket (gazdaság, ipar, építészet stb.) természeti folyamatokkal modellezi, ahol az anyagok egy biztonságos, egészséges és zárt rendszerben keringenek, azaz a folyamat végén kikerülő anyag már egy következő ciklus alapanyagát jelenti. Tágabb értelemben a modell nemcsak az ipari tervezésre és a termékek előállításra vonatkoztatható, a városi környezetek, épületek, a közgazdaságtan és a szociális rendszerek esetén is alkalmazható, azaz a C2C nem egyenlő pusztán egy hulladékgazdálkodási rendszerrel.

 

Cradle to Cradle tasak Mondi
Cradle to Cradle elismerést nyert álló tasak a Monditól

 

A Cradle to Cradle Certiticate™ tanúsítás szabványai szerint egy non-profit szervezet, a San Francisco-i székhelyű Cradle to Cradle Termék Innovációs Intézet (CCPII) végzi a termékek minősítését öt kategóriában:

  1. Anyagegészség
  2. Anyag újrahasznosítás
  3. Megújuló energia és a szén-dioxid kibocsátás kezelése
  4. Vízfelhasználás
  5. Társadalmi igazságosság

A Bölcsőtől bölcsőig elv eredeti koncepciója Walter R. Staheltől származik az 1970-es évekből. A jelenlegi modell megalkotójának Micheal Braungartot és kollégáit tekinthetjük, akik az életcikluson át tartó fejlesztés (lifecycle development) koncepciójától indultak. 2002-ben jelent meg Braungart és McDonough közös könyve (Bölcsőtől bölcsőig – Környezettudatosság a tervezéstől a gyártásig), mely összefoglalja azon főbb gondolatokat, hogy hogyan valósítható meg mindez a gyakorlatban. Azóta több cég és ország is alkalmazta már, többek közt a Nike, a Ford, vagy Chicago városa a városháza átépítése során. A C2C tanúsítvány a McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC) cég védett tulajdona.