fbpx

Csomagolásfejlesztés: ígéretes egybeesés a hazai oktatásban

Írta: Transpack-2022/V. lapszám cikke - 2022 december 12.

Miközben nagyszabású Tudományos és Innovációs Park beruházásra készül a Miskolci Egyetem, szerencsés és mindkét félnek előnyös „találkozás” történt az intézmény és a térségben jelentős gyártói-logisztikai kapacitásokat működtető Bosch között. A két fél együttműködése csaknem két évtizedes, a mostani közös képzésfejlesztés azonban nemcsak további évtizedekre tekint előre, de olyan hiányt is pótol, ami az egész hazai csomagolási szakma fejlődését előmozdítja.

Prof. Dr. Tamás Péter
Prof. Dr. Tamás Péter

Ipar és oktatás is igényli a szakembert

A Miskolci Egyetem (ME) Tudományos és Innovációs Parkjának előkészületei már a tervezés fázisában vannak, amelynek egyik fő iránya, a logisztikai szolgáltatások, kutatások végzése várhatóan egy új, közel 3 ezer négyzetméteres objektumban kerül majd elhelyezésre. A portfólió rendkívül széles körű, amely számos terület mellett magában foglalja a csomagolás és a szimulációs vizsgálatot, valamint az azonosítási rendszerek kialakítását is. Prof. Dr. Tamás Péter intézetigazgató egyetemi tanár szerint ez a program is rávilágított bizonyos szakterületek – elsősorban például a csomagolásfejlesztés –utánpótlásának, szakemberképzésének hiányosságára. „Egyre fontosabb területek a logisztika, a csomagolásfejlesztés, ugyanakkor kutatásra, képzésre nincs elég szakember, sőt, az ipar is mind nehezebben tud támaszkodni megfelelő szakember-utánpótlásra. Ezért az utóbbi időben már kerestük annak a lehetőségét, hogyan, mikor indítsunk egy olyan oktatási programot, ami ezt a hiányt pótolja” – foglalja össze a ME Logisztikai Intézetének intézetigazgatója.

Gyümölcsöző együttműködés

Szerencsés – nyilván a legkevésbé sem véletlen – egybeesés volt tavaly, hogy az egyetemmel szorosan együttműködő Robert Bosch Power Tool Kft. is újabb megkereséssel élt a ME felé a szakember-képzés és -utánpótlás ügyében. „Nagyon hasonló problémával szembesültek, mint az egyetem: különösen a logisztikai csomagolásfejlesztés, a gyűjtő- és szállítási csomagolási terület szakember-utánpótlása terén. Így indult el 2021-ben az a két féléves szakmérnöki képzés, amelynek tantervét, tananyagát is közösen állítottuk össze a Boschsal, amely egyébként jelenleg nagyságrendileg a hallgatók kétharmadát adja” – folytatja Tamás Péter. A mérnökök, sőt, idén más területek, pl. közgazdászok számára is nyitott képzésben a hallgatók tematikájában többek között a csomagolási rendszerekhez fűződő követelmények, a termék-nyomonkövetési logisztikai rendszerek, gépismeret és újrahasznosítás, vizsgáló és szimulációs rendszerek ismerete, sőt, még jogi és dizájnismeretek is szerepelnek.

Nem csak mérnököknek…

Annak, hogy nemcsak a szektorban dolgozó mérnökök, hanem más szakterületek közép- és felsővezetői is jelentkez(het)nek a továbbképzésre, nyomós oka van. „Sokkal hatékonyabban végezheti a munkát egy olyan vezető, akinek ha nem is szakmája a csomagolástechnika, de eligazodik a gyűjtő- és szállítási csomagolások világának egyes részleteiben. Nemcsak konkrétan a tervezésben, hanem például a megfelelő egységrakomány-képző eszköz kiválasztás, valamint a validálás folyamatában, a követelményrendszer megfogalmazásában is” – teszi hozzá az intézetvezető.

Csomagolásvizsgálat az Electrolux Lehel Kft.-nél

A térségbeli szakma is részt vesz a képzésben

A miskolci szakirányú továbbképzésben egyébként messze nem csak a Bosch az egyetlen partnercég. A szakmai és – ugyancsak nagy hangsúllyal –gyakorlati tudás átadásában számos környékbeli logisztikai, csomagolóiparban tapasztalattal rendelkező vállalat szakembere részt vesz. A Mapack Kft. például az egyedi és gyűjtőcsomag-tervezés, valamint a csomagolásvizsgálat oktatásában, az Alfra Consulting Kft. a LEAN-szemlélet és -módszertanok elméleti átadásában, míg a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a termék-nyomonkövetés, a szabványosítás témakörében vállal szerepet. Továbbá a csomagolásvizsgálat egyik gyakorlati helyszínét az Electrolux Lehel Kft. biztosította. „Nagyon pozitívak a visszajelzések az itt végzett szakmérnökök tudásáról, a tudás gyakorlati alkalmazhatóságáról” – mondja TamásPéter. Ez nyilván azon is múlik, hogy valóban nagyon sok gyakorlati, helyszíni foglalkozással egészül ki az elméleti tudásátadás. Ez már ma és holnap is válasz lehet azokra a szektorban gyakorta hallható kritikákra, miszerint a hazai logisztikai, csomagolástervezési oktatás nem reagál kellően az iparág szereplőinek igényeire: nem kellően korszerű és gyakorlatias.

A Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetének laboratóriuma, a csomagolásfejlesztési képzés egyik helyszíne; balról Prof. Dr. Illés Béla, az intézet korábbi igazgatója és Prof. Dr. Tamás Péter

Regionális szerepre törhet

A Miskolci Egyetem logisztikai csomagolásfejlesztési szakmérnök-/szakemberképzése nemcsak egy szűk vállalati kör igényeit elégítheti ki, hanem a beiskolázásra vonatkozó földrajzi értelemben is bővítheti kiterjedését. Tamás Péter úgy véli, hogy intenzív beiskolázási programmal, idegen-nyelvű képzés beindításával a környező országokból is várhatók mind cégek, mind mérnökök vagy más vállalati alkalmazottak jelentkezése. A cégeké azért, mert saját szakembereik továbbképzésével éppen azt a szaktudást és gyakorlatismeretet kapják, amire szükségük van. Mérnökök és más szakemberek jelentkezése pedig azért várható, mert a logisztikai képzésnek ez az ága – mint az előzőekben már szó volt róla – meglehetősen ellátatlan, így az itt végző szakemberek munkaerő-értéke jelentősen nő a munkaerőpiacon.

Ebben a folyamatban fontos újabb szerep jut a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete ugyancsak nagy múltra visszatekintő jó kapcsolatainak a németországi felsőoktatási, szakképzési műhelyekkel. Igény esetén a képzés kiegészülhet az intézet által kínált LEAN-folyamatfejlesztő szakmérnök vagy az Ipar 4.0 folyamatfejlesztő szakmérnök képzésekkel.

Kohout Zoltán