fbpx

Logisztika és cégvilág: a recept lejárt, mi kell most?

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 03.

A sikeres családi vállalkozás vezetője, a 30 év után újra hazai fejlesztésű traktor tervezője, Renner Tamás a tegnapi stratégiák egy pillanat alatt köddé váltak a Covid által felgyorsított világgazdasági átalakulásban. Vajon mit érdemes figyelni? Egyáltalán: az elemző figyelem vagy az ösztönös döntés a jobb vezérlő elv?

 

Cég- és traktorépítő

A jánoshalmi Renner családi vállalkozásként évtizedek óta sikeres, az alapító fia pedig külön is ismertté vált az egykori Dutra alapjaira tervezett új, tisztán hazai fejlesztésű, Kubota-motorral. Renner Tamás a Világgazdaságban a várható globális folyamatok elemzése kapcsán a hazai kitörési lehetőségekről is írt.

 

 Renner Tamás
Renner Tamás és az RT 40-es (Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

A Covid felgyorsította az átalakulást

Renner Tamás úgy véli, tévedés volt azt hinni, hogy Covid-válsághelyzet után az élet visszatér a régi medrébe. Versenybe áll egymással a nyugati szabadpiac és a jól szervezett, valós érdekeltséget tartalmazó, centrálisan irányított kínai gazdaság, s ezt a Covid-járvány felgyorsította. A nyersanyag- és munkaerőhiány, valamint a regionalizációra ma még nincs válasza a gazdasági és politikai szereplőknek, pedig a 2020 előtt készített vállalati stratégiák köddé váltak. Ám ebben a gazdasági szektornak ebben a helyzetben is követnie kell a minimálbér és a garantált bérminimum emelését – akkor is, ha a magyar átlagdolgozó által termelt érték „európai szinten enyhén szólva sem az élmezőnyben foglal helyet”. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy miként állítsuk át az összeszerelő gazdaságot innovatív, hozzáadott értéket teremtő vállalkozássá. Mit javasoljunk most, 2021 év végén a pályaválasztó ifjúságnak és a jó tanácsot adni kívánó szüleiknek?

 

Együttműködés, elemzés, intuíció

A Bács-Kiskun megyei cégvezető azt javasolja: figyeljük a megváltozó megatrendeket. „A megoldás talán az lehet, ha tovább erősítjük a kis- és középvállalkozások szerepét a tudományos életben, ha a politika segít összekapcsolni az egyetem és a gazdaság arra alkalmas szereplőit akár piaci alapú kooperatív képzésekkel, támogatásokkal. Vagy akár kihelyezett tanszékek kialakításának ösztönzésével, amelyek valós ipari kutatásokra épülnek, és konkrét célokat fogalmaznak meg” – írja Renner Tamás. Hozzáteszi: most néhány hónapig még muszáj várni, hogy megalapozott döntések alapján tudjuk vállalatainkat a megfelelő vágányra állítani. Illetve van még egy lehetőség: az olyan „profi stratégák” intuitív döntéseit követni, akik – mint például a rendszerváltáskor – a kényszervállalkozóival ellentétben nem a trendek racionális elemzése, hanem ösztönös, zsigeri meglátásaik alapján arattak sikert egy új világban…

 

forrás: vilaggazdasag.hu