fbpx

Rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött a Scania

Írta: Transpack-2024/II. lapszám cikke - 2024 április 27.

A Scania Hungária Kft. rendezvényre invitálta partnereit, ahol ismertette a közép-európai és a magyar piacokon elért 2023-as eredményeit. Az évértékelőn szó esett az idei tervekről és az iparág általános trendjeiről.

Beszédes 2023-as számok

Hazánkban a Scania a legdinamikusabb márka a 16 tonnánál nehezebb nehézgépjárművek szegmensében – több mint hatszor gyorsabb növekedést tudhat magáénak, mint a teljes piac. Tavaly 899 Scaniát regisztráltak a magyar piacon, ami 66,8%-os növekedés 2022. évhez képest. A piaci részesedés elérte a 15,4%-ot, és a Scania a harmadik helyet foglalja el a szegmensben – hangzott el a vállalat évértékelő rendezvényén. „Nagyon örülök, hogy 2023-ban ilyen csodálatos eredményeket értünk el és célunk, hogy 2024-ben megismételjük ezeket” – mondta előadásában Zdeněk Petrás, a Scania Hungária Kft. ügyvezetője.

SCANIA

Mind nagyobb érdeklődés mutatkozik az elektromos kamionok iránt

A Scania 2023-ban adta át hazánkban az első elektromos járműveit. A legelső, teljesen elektromos hajtású hűtődobozos Scania 25 P teherjárművet márciusban adták át ügyfelük részére, amit később három másik hasonló jármű követett. Mindegyikük Budapesten és környékén végez fuvarfeladatokat. Az új, akár 350 kilométer hatótávolságú regionális teherautókra egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Teljesítményszintjük hasonló a V8-ashoz, ami nagyon népszerű hajtáslánc Magyarországon – jegyezte meg Zdeněk Petrás.

A vadonatúj elektromos járműveket a North volt által gyártott speciális akkumulátorcellákkal szerelték fel. Ezeknek rendkívül alacsony a szénlábnyomuk, és akár 1,5 millió kilométeren át képesek szolgálni a teherautót. Az akkumulátorok gyártása során a megújuló energia széles körű felhasználásának köszönhetően a Scania BEV teherautók szénmérlege már egy év üzemelés után is jobbak a dízelüzemű társaikhoz képest. És amennyiben figyelembe vesszük az Európai Unió szabványos energiaszerkezetét, akkor már 59 000 kilométer megtétele után alacsonyabb a szénlábnyomuk. Ez a svédországi IVL független intézet által megerősített tanulmány eredménye.

A Scania 2030-ra egész Európában 50%-os részarányú elektromos járműértékesítést tervez. Az átállás megkönnyítése érdekében teljes körű elektromos megoldást is kínál, beleértve a töltőinfrastruktúrát és egyéb szolgáltatásokat.

Fókuszban a fenntarthatóság

A Scania idén új műhelyt épít Szombathelyen, amely a tiszaújvárosi mellett a régió egyik legmodernebb ilyen típusú létesítménye lesz. A műhelyt hőszivattyúkkal fűtik majd, amellyel a vállalat jelentős CO2-kibocsátás-csökkentést ér el.

A Scania Magyarországon csak zöld villamos energiát vásárol. Ennek oka a Scania „Tudományos alapú célok” kezdeményezés iránti elkötelezettsége. 2025-re a vállalat célja, hogy 2015-höz képest 50%-kal csökkentse a működéséből (járművek és ipari motorok gyártása, értékesítése és karbantartása) származó CO2-kibocsátást.

Egyéb lépések is vannak ezen célok eléréséhez. Ilyen a saját járműpark lecserélése hálózatról tölthető hibrid és elektromos autókra, ami hamarosan meg is valósul – ezzel a lépéssel a flotta kibocsátása ötödével csökkenhet.

A világ országai 17 fenntartható fejlesztési célt tűztek ki az emberiség számára. A Scania úgy járul hozzá ezen célok eléréséhez, hogy azokat fenntartható üzleti megoldásokká alakítja.

Csomor Zsolt