fbpx

Januártól visszaváltás: neked megéri, nekik át kell venniük

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 02.

Végre egy újabb lépés Európa felé: érdemes lesz visszavinni és sok helyen kötelező lesz visszaváltani fém, üveg és műanyag palackokat.

üveg

A nagyobb boltokban, településeken visszaváltják

Januártól indul a tavaly előkészített, kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém, üveg és műanyag palackokra és dobozokra, a fogyasztóbarát megoldást a koncessziós társaság működteti majd a gyártók és kereskedők együttműködésével – erősítette meg az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. Raisz Anikó a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón elmondta, a visszaváltási díj 50 forint lesz egységesen az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások és a gyártók által meghatározott összegű a többutas, többször használható csomagolásoknál. Várhatóan kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, -forgalmazóknak az 1000 fősnél nagyobb településeken.

Mindenhol bevált

A cél a körforgásos gazdaság erősítése, azaz az iparban újrafelhasználható hulladékok, csomagolóanyagok újbóli alapanyaggá történő feldolgozása. Az utóbbi évek kaotikus állami hulladékkezelési rendszereiben ez a körforgásosság, a lakosság érdekeltté tétele jelentősen hanyatlott. Az új szabályozás egyik erénye lehet, hogy a lakossági felhasználók, a lakossági hulladékképzés visszatér a szelektivitás, a visszagyűjtés körforgásába, így például a csomagolóanyag-visszaváltás rendszerébe is. Nyugat-Európa mellett más szerencsés országokban is bevált, sőt, a várakozásokat is felülmúlta a rendszer.