fbpx

54 milliárd forint csomagoló- és raktárkapacitás bővítésre

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 03.

A dán tulajdonosi hátterű LEGO Manufacturing Kft. új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a cég 54 milliárd forint értékben bővíti csomagoló- és raktárkapacitásait a 2023-2025-ös időszakban Nyíregyházán. A fejlesztést az állam 4,3 milliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 300 új munkahely létrehozásához.

Polányi Péter, Szijjártó Péter és Chresten Bruun
LEGO Manufacturing Kft. nyíregyházi beruházásbejelentő sajtótájékoztatója utáni üzemlátogatás
(fotó: MTI/Balázs Attila)

A játékgyártónak fontos célja a környezetbarát működés

Ezért a jövőben a napelempark bővítését, a geotermikus energiahasználatot célzó beruházásokra is sor fog kerülni, ami megerősíti Magyarország pozícióját a világ azon húsz állama között, amelyek károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett képesek a gazdasági teljesítményük növelésére.

A magyar műanyagipar teljesítménye, a LEGO-nak is köszönhetően, 2022-ben, 15 százalékos növekedést követően elérte a 3600 milliárd forintot, és a lendület a jelek szerint kitart.

A LEGO-csoport tájékoztatása szerint az új csarnokok építése 2024-ben kezdődik, további csomagoló-, és raktárterületekkel, adminisztratív épületekkel és egyéb létesítményekkel 30 ezer négyzetméternyi új épülettel növelik meg a gyárat. A beruházással csaknem harmadával nő az itt gyártott LEGO-készletek mennyisége.

A LEGO-gyártás teljes folyamata nálunk is megy

A 2014-ben átadott nyíregyházi gyárépületet – amely eredetileg 120 ezer négyzetméteres létesítmény volt – az elmúlt években lépésről lépésre bővítették, és mára elérte a 232 ezer négyzetmétert, 2025-re pedig 262 ezer négyzetméterre nő. A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát – a nyíregyházi üzem is ilyen.

A gyárbővítés célja a LEGO-csoport fenntarthatósági törekvéseinek támogatása is, hogy 2032-ig 37 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását. A felhasznált energia egy részét saját tulajdonú új napelemparkokkal fedezik majd, a közeljövőben megvizsgálják a geotermikus fűtési energia használatának lehetőségét is.

Forrás: MTI