fbpx

Csomagolási fogások, titkok, amikre talán sosem gondoltál

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 21.

Tudtad, hogy miért nem szabad fóliástul kiolvasztani a mélyhűtött halat? S hogy mire jó a vaj csomagolópapírja? De még ha mindezt már tudja, az talán tényleg új lesz, hogy miért jobb a levegőhűtött csirkehús a vízzel kezeltnél…

vaj csomagolás

Egy sima alufólia

Nagyszüleink életmódjához képest elképesztő mennyiségű, szinte állandóan érkező újabb és újabb csomagolóanyagokkal töltjük. A baj persze nem az, hogy valami műanyag-e vagy papír, hanem az, hogy helyesen bánunk-e ezekkel a göngyölegekkel, hová dobjuk ki, pazaroljuk-e – és így tovább. Nos, a Southerliving nevű oldal folyamatosan ötleteket ad hozzá, hogyan csináljuk. Ugyancsak hasznos tipp a vaj alumíniumfóliájának másodlagos felhasználása. Azért érdemes ezt eltenni, mert a rátapadt vajjal a következő sütéskor kibélelhető, kikenhető a sütőedény.

Figyeld a címkét!

Például hasznos infó, hogy érdemes figyelni a dobozba csomagolt csirkehűsoknál a címkét: vízzel vagy levegővel mélyhűtözzék-e. A léghűtéses módszert Európában kezdték használni az élelmiszerbiztonság érdekében, de már az USA-ban is terjed. A vízhűtéssel szemben – ami klóros jéghideg vízbe való merítést jelent – léghűtéssel a csirkét hűtött kamrákon keresztül szállítják, ahol a tisztított levegőt 4 fokra vagy az alá hűtik akár három órán át. Így a csirkék csak minimális vizet veszítenek, jobban elkészíthetők, finomabbak.

hal csomagolás

Mik azok a színes foltok…?!

A portál azt is fontosnak tartotta megmagyarázni – elsősorban amerikai – olvasóinak, hogy mik azok a laikusok számára talán rejtélyes „színes foltok” a gabonapelyhek és más, papírdobozba csomagolt élelmiszerek dobozain. A „megfejtéshez” egy „közösségimédia-szakértőt” vettek igénybe, aki elmagyarázta, hogy a különböző színű kerek foltok nem titkos kódok, s nem is a termékhez van közük, hanem a csomagoláshoz. A színkontroll-foltoknak a csomagok nyomtatásakor van szerepük: ezek jelzik, hogy a folyamatos során nem tér el a színszabályozás a megbízó által kért árnyalattól. A színkontroll-foltok fontos technikai információkat nyújtanak a nyomtatásról, és segítenek a gépkezelőknek, hogy időben beavatkozzanak, ha a doboz festése eltér a kívánatostól.

Hallal, hússal óvatosan!

Az sem közismert, hogy a vákuumzáras fóliában vásárolt halat nem szabad a bolti csomagolásban kiolvasztani. A portál által idézett szakértő szerint azért nem, mert az egészségre veszélyes botulizmus léphet fel (a Clostridium botulinum anaerob baktérium spórákat képez, amelyek pont alacsony oxigéntartalmú környezetben fejlődnek, amilyen a vákuumzáras is), és e spórák életveszélyes, az idegrendszert megtámadó mérgeket termelnek. Vagyis az ilyen hal- vagy más fehérjetartalmú termékeket mielőbb oxigéndús környezetbe kell helyezni, sőt, ha lehet, akkor már a 4 fokra vagy az alá hűtött hűtőszekrényben kicsomagolni. S ha már hal és nyers húsok: ezeket

Mindig érdemes a hűtőszekrény alján tárolni, a lehető leghidegebb részeken, a különböző fehérjéket egymástól elkülönítve, tiszta edényben, akár jéggel-jégakkuval együtt. Sőt, a legjobb, ha felhasználásig naponta  cseréljük a jeget, így nemcsak egészséges, de friss is marad, bár 2-3 nap után okvetlenül meg kell főzni-sütni.

Forrás: Souther Living