fbpx

Karbonnegatív, az óceánokban könnyen lebomló csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2020 november 11.

Egy biotech vállalkozás mikrobák segítségével alakítja át az üvegházhatású metánt olyan anyaggá, amiből például könnyen lebomló evőeszközök, szívószálak és csomagolóanyagok készíthetők.

A Newlight, egy biotechnológiával foglalkozó vállalkozás. A cég által kidolgozott új eljárás során képesek az üvegházhatású metánt mikrobák segítségével átalakítani, és egy műanyagszerű anyagot hoztak létre, amiből lényegében bármi készíthető. Amennyiben a cég által gyártott evőeszközök vagy szívószálak netán a tengerbe kerülnének, cellulózzá alakulnak, olvasható a Fast Company és a hvg.hu oldalon.

 

 

A cég által air carbonnak nevezett anyag fehér és végeredményben porszerű – ezt pedig képesek a legkülönfélébb tárgyak formájára kiönteni. Több év fejlesztés után most rukkoltak elő az első termékekkel: bár akár bútorokat és különböző csomagolóanyagokat is lehetne ebből készíteni, elsősorban olyan tárgyakat alkottak meg a tulajdonságaiban a műanyaghoz hasonló anyagból, amelyek egyszer használatosak és amelyek az óceánokba kerülve általában a legnagyobb gondot okozzák: ezek pedig szívószálak és evőeszközök. De egy bőrszerű anyagot is létrehoztak az air carbonból, amit a ruházati ipar is használhat.

Kép forrása: Newlight