fbpx

A vírus mellett most ez fenyeget nagyon

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 25.

Meg kell előzni, hogy tartozásláncok alakuljanak ki a járványveszély miatt, mert ez a magyar gazdaság egészét veszélybe sodorná – írja elemzésében az Opten, amit az MTI adott közre nemrég.

Az elemzés szerint máris csaknem 30 ezer cég kockázati besorolása romlott, ami a pénzügyileg stabil cégeket is nehéz helyzetbe sodorhatja, ezért felértékelődött a fizetőképesség ellenőrzése. A kilátások a járvány lefutásától és a kormányzati intézkedésektől függhetnek. Az Opten szerint a hosszú lejáratú banki hitelek visszafizetési moratóriumában érintett cégek több mint 1,25 millió alkalmazott fizetéséért felelnek, de a törlesztések felfüggesztése rövidlejáratú banki hitelekre is kiterjed, így sokkal nagyobb kör érezheti az intézkedés hatását.

A hosszúlejáratú kötelezettségeken belül országosan a hitelek aránya 16,3%, de például az agrárium (majd’ 70%) mellett a kereskedelmi és gépjárműjavítói ágazat (bő 50-50%) jelentősen felülmúlja ezt – azaz a kitettségük fokozottabb. Hasonlóan a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás is csaknem a triplája (43%), míg a feldolgozóipar is duplája az átlagnak. Ez utóbbi kihívásai különösen komolyak: ez a terület hasznosítja a banki hitelállomány ötödét, aminek a 75%-a devizahitel, és az ágazat több mint 700 ezer alkalmazottat foglalkoztat.