fbpx

Boldog születésnapot, YuMi®!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 24.

YuMi®, az ABB kétkarú, együttműködő robotja ebben az évben már az ötödik születésnapját ünnepli. 

 

 

Az ABB együttműködő robotját, YuMi®-t, a vállalat 2015-ben dobta piacra azzal a céllal, hogy a kisebb alkatrészek összeszerelését végző dolgozók munkáját segítse. Azonban a robot az alkalmazások és az iparágak széles körében is sikeressé vált, új lehetőségeket nyitott meg, és inspirálóan hatott a szakemberek képzeletére, hogy mit is lehet megvalósítani a robotikára alapozott automatizálással.

Az ergonomikus kialakításának, párnázott karjainak és a mozgásvezérlő szoftvernek köszönhetően YuMi®-t munkaállomásokra lehet telepíteni, ahol olyan feladatokon tud dolgozni az emberek mellett, amelyek elvégzéséhez a robotokat korábban védőkerítés vagy védőburkolat mögött üzemeltetették.

 

 

YuMi® teszi a dolgát

A kollaboratív alkalmazásokban a munkabiztonság új szintjét garantáló YuMi® jelentős szerepet játszott abban is, hogy a gyártósorokon világszerte sikerült javítani a termelékenységet és a minőséget. Ez a robot előrelépést hozott az elektronikai és elektromos alkatrészek összeszerelése terén éppúgy, mint a cukorkák válogatásában, az édesipari gyárakban.

Öt éve az volt a tervünk YuMi®-val, hogy új szabványt dolgozunk ki az együttműködő robotokra, hogy a robotok egyszerűen telepíthetőek és könnyen üzemeltethetők legyenek, valamint kiegészítő védőintézkedések vagy védőburkolatok nélkül tudjanak szorosan együtt dolgozni az emberekkel – nyilatkozta Sami Atiya, a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág vezetője. – YuMi® hihetetlenül sikeresnek bizonyult, az anyagmozgatási, összeszerelési és ellenőrzési feladatokra fejlesztett, kisméretű, együttműködő robotok között saját kategóriát képvisel, és az új alkalmazások számára, a gyártástól az egészségügyig terjedő területekig, megnövelte a robotok iránti keresletet.

YuMi® kivezette a robotokat a védőkerítések „fogságából”, és szép jövő előtt áll a robotok és az emberek közötti együttműködésre alapozott munka világában. Ha többet szeretne megtudni YuMi®-ról, akkor látogassa meg az ABB weboldalát .