fbpx

Termékbiztonsági kihívások a szállítási láncokban

Írta: Transpack-2024/I. lapszám cikke - 2024 március 20.

A szállítási láncok napjaink globális gazdaságában kulcsszerepet játszanak a termékek hatékony eljuttatásában a gyártótól a fogyasztóig. Azonban az egyre összetettebb ellátási láncokban jelentkező termékbiztonsági kihívások komoly kockázatokkal járnak mind a vállalatok, mind a fogyasztók számára. Mely tényezők fenyegetik a termékek biztonságát a szállítás során? Milyen intézkedések szükségesek ezek elkerülésére?

A szállítási láncok összetettsége

A szállítási láncokban való útjuk során a termékek számos helyen érintkeznek emberekkel, gépekkel és más termékekkel. Az ellátási láncok globális terjedése és az egyre bonyolultabb logisztikai rendszerek kihívást jelentenek a termékbiztonság szempontjából. Minél hosszabb az ellátási lánc, annál nagyobb a kockázat a termékek elvesztése, megrongálódása vagy illetéktelen hozzáférésének lehetősége miatt.

Hat kockázat, amelyre 2024-ben figyelni kell az ellátási lánc területén

Az elmúlt időszak számos akadályt gördített a globális ellátási láncok elé. A világjárvány, a geopolitikai válságok és a tömeges munkaerőhiánnyal összefüggő problémák állandó kockázatot jelentenek, amely kihat az ellátási lánc egészére.

Kockázatkezelés az ellátási láncban

Az ellátási lánc kockázatkezelése (Supply chain risk management, SCRM) magában foglalja a kockázatok azonosítását, értékelését és mérséklését a teljes láncban a zökkenőmentes működés érdekében – beleértve a beszállítókkal, logisztikával, különböző külső tényezőkkel (például geopolitikai problémákkal, természeti katasztrófákkal vagy piaci ingadozásokkal) kapcsolatos kockázatok kezelését. A hatékony SCRM célja a zavarok minimalizálása, a folytonosság biztosítása, valamint az ellátási lánc hatékonyságának és megbízhatóságának fenntartása. Ez egy proaktív megközelítés, amely magában foglalja a lehetséges kockázatok tervezését és stratégiák kidolgozását a gyors és hatékony kezelésükhöz.

Az ellátási lánc hat legfontosabb kockázata 2024-ben:

munkaerőhiány,

•az óceáni teherszállítás szűk keresztmetszete,

•növekvő infláció,

•globális kikötői zsúfoltság és raktárhiány,

•a fenntarthatóság hiánya,

•a COVID-19 újjáéledése.

Termékhamisítás

A termékek hamisítása és azok illegális úton való árusítása komoly veszélyt jelent a fogyasztókra és a vállalatokra egyaránt. A hamisított termékek gyakran alacsonyabb minőségűek, és akár a fogyasztók egészségkárosodását is okozhatják. Az ilyen termékek bekerülése a szállítási láncokba megköveteli a megfelelő azonosítási és követési rendszerek bevezetését a hamisítások kiszűrésére.

A termékhamisítás elleni küzdelem sikeres megvalósításához a vállalatoknak, kormányoknak, iparági szervezeteknek és más érintett feleknek szorosan együtt kell működniük. Az információk és az intelligens megoldások megosztása segíthet az újabb és hatékonyabb megelőzési módszerek kidolgozásában, mert a termékhamisítás elleni harc sosem lehet statikus. Ahogyan a technológia fejlődik, úgy változnak a hamisítási módszerek is. A vállalatoknak folyamatosan fejleszteniük kell a védelmi rendszereiket, és lépést kell tartaniuk az új technológiák bevezetésével.

Adatbiztonság, kiberfenyegetések

A szállítási láncok digitalizációjával nő a kiberbiztonsági kockázatok veszélye is. A kiberbűnözők megpróbálhatják manipulálni az adatokat, megzavarni a rendszereket, vagy éppen érzékeny információkat szerezni. Az adatbiztonság megerősítése és a kiberfenyegetések elleni védekezés kritikus tényező a termékbiztonság megőrzése érdekében.

Néhány gyakori kiberfenyegetés, amelyekkel a szállítási láncok szembesülhetnek:

Ransomware-támadások: A szállítási vállalatokat gyakran érik olyan ransomware-támadások, amelyek során a kiberbűnözők titkosítják az érzékeny adatokat, majd váltságdíjat követelnek a dekódoláshoz.

Adatlopás és szivárogtatás: A szállítási láncokban tárolt érzékeny üzleti és logisztikai adatok vonzó célpontok a kiberbűnözők számára, akik azokat pénzügyi haszon elérése vagy versenytársak előnybe helyezése érdekében lopják el.

DDoS támadás: Az elosztott szolgáltatásmegtagadási (Distributed Denial-of-Service, DDoS) támadás rosszindulatú kísérlet egy megcélzott szerver, szolgáltatás vagy hálózat normál forgalmának megzavarására azáltal, hogy a célpontot vagy a környező infrastruktúrát internetes forgalom áradatával túlterheli. Célja a rendszerek és folyamatok megbénítása, ezáltal jelentős gazdasági kárt okozva.

A kiberfenyegetések elhárítása a szállítási láncokban

A szállítási láncokban kialakított hatékony kiberbiztonsági stratégiák kulcsfontosságúak az üzleti folyamatok zavartalan működésének és az érzékeny adatok védelmének érdekében. Néhány lépés, ami segíthet:

Kiberbiztonsági oktatás és tudatosság: A szállítási láncok dolgozóinak megfelelő kiberbiztonsági oktatásban és tudatosságfejlesztésben kell részesülniük annak érdekében, hogy felismerjék a potenciális fenyegetéseket, és megfelelően reagáljanak rájuk.

Rendszeres biztonsági frissítések: A szállítási láncok informatikai rendszereinek rendszeres frissítése kulcsfontosságú a biztonság fenntartása érdekében, mivel ez segít az ismert sebezhetőségek lezárásában.

Erősített hálózati védelem: A szállítási láncoknak erős és rugalmas hálózati védelmi rendszereket kell kialakítaniuk, amelyek hatékonyan szűrik a kártékony forgalmat, és azonnal észlelik a rendellenességeket.

Rendszeres biztonsági auditok: A szállítási láncoknak rendszeresen kell ellenőrizniük és auditálniuk a kiberbiztonsági rendszereiket, hogy azonosítsák és megszüntessék a potenciális sebezhetőségeket.

Hőmérséklet- és környezeti faktorok

Sok termék, például a gyógyszerek, élelmiszerek és a vegyi anyagok érzékenyek a hőmérséklet változásaira vagy más környezeti tényezőkre. A megfelelő hőmérsékleti kontroll hiánya vagy a csomagolás hibái a termékek minőségének romlásához vagy akár veszteségekhez vezethetnek.

A hűtött és fűtött szállítójárművek, valamint a hőszigetelt csomagolások lehetővé teszik a kívánt hőmérséklet fenntartását. Azonban a hőmérsékleti szabályozás kihívásokat is felvet, különösen a hosszú távú és nemzetközi szállítások esetében, ahol extrém hőmérsékleti változások is felléphetnek. A környezeti faktorok, mint például a páratartalom, fény, por és a rezgés, szintén fontos szerepet játszanak a szállítási láncokban. Ezek a tényezők különféle termékeket befolyásolhatnak, például érzékeny elektronikai eszközöket vagy művészeti tárgyakat.

A páratartalom ellenőrzése fontos lehet elektronikai termékek, élelmiszerek vagy gyógyszerek szállításában. A por és a rezgés elleni védelem kritikus lehet érzékeny berendezések, például precíziós műszerek vagy laboratóriumi eszközök esetében.

A fény és az UV-sugárzás is károsíthatja bizonyos termékeket, különösen az érzékeny vegyi anyagokat vagy festményeket. Ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni a csomagolás és a szállítás során.

A szállítási láncok szereplői számára elengedhetetlen, hogy hatékonyan kezeljék ezeket a hőmérsékleti és környezeti kihívásokat. Az innovatív technológiák, mint például az okos szállítóeszközök és az intelligens csomagolási megoldások, lehetővé teszik a valós idejű monitorozást és a környezeti paraméterek szabályozását. Az adatok elemzése révén a szállítók képesek előre jelezni a lehetséges problémákat, és időben beavatkozni.

A nyomon követés és az ellenőrzés szükségessége

A termékbiztonság fenntartása érdekében elengedhetetlen a szállítási láncokban való folyamatos nyomon követés és ellenőrzés. Az automatizált rendszerek, például az RFID (Radio-Frequency Identification) technológia vagy a blokklánc alapú megoldások segíthetnek abban, hogy a termékeket a gyártótól a végfelhasználóig követhetővé tegyék.

A folyamatosan változó világban a vállalkozások innovatív megoldásokat keresnek, hogy előrébb jussanak. Az ellátási lánc menedzsmentje – amely a legtöbb vállalkozás működésének kritikus eleme – sem kivétel ez alól. Mivel sok fogyasztó egyre tudatosabb, a vállalatokra nyomás nehezedik, hogy ne csak ellátási láncaik hatékonyságát biztosítsák, hanem termékeik biztonságát és minőségét is. Ezen igények kielégítése érdekében a vállalkozások a legmodernebb technológiák felé fordulnak. Az egyik ilyen technológia, amely óriási lehetőségeket rejt magában az ellátási lánc biztonságának forradalmasításában, a blokklánc.

Mi is az a blokklánc, és hogyan vezethet paradigmaváltáshoz az ellátási lánc kezelésében?

A blockchain, amely talán a legtöbb ember számára a kriptovalutákkal kapcsolatosan ismert, lehetővé teszi a tranzakciók átlátható rögzítését és ellenőrzését több résztvevő között. A blokkláncnak az ellátási láncban való kihasználásával a vállalkozások jobb nyomon követhetőséget, jobb átláthatóságot és egyszerűsített minőségellenőrzési folyamatokat érhetnek el. A blokklánc használatával a vállalatok megváltoztathatatlan és átlátható nyilvántartást készíthetnek minden tranzakcióról és termékmozgásról az ellátási láncon belül. A nyersanyagbeszerzéstől a gyártásig, csomagolásig és forgalmazásig minden lépés rögzíthető a blokkláncon, így átfogó és auditálható előzményeket biztosít a termék útjáról. Ez jobb nyomon követhetőséget tesz lehetővé, megkönnyítve a minőségi problémák vagy hibák azonosítását és elkülönítését.

A technológia lehetővé teszi egyedi digitális azonosító létrehozását minden egyes termékhez kriptográfiai technikák felhasználásával. Ez biztosítja azt, hogy a termékeket ne lehessen hamisítani vagy manipulálni az ellátási lánc során. A fogyasztók egy QR-kód beolvasásával vagy a blokklánc-adatokhoz hozzáférő mobilalkalmazással ellenőrizhetik a termék eredetiségét, így biztosítva számukra a termék eredetét és minőségét.

Együttműködés és átláthatóság

A szállítási láncokban a különböző szereplők, mint gyártók, szállítók, kiskereskedők és logisztikai szolgáltatók közötti együttműködés és kommunikáció kulcsfontosságú a termékbiztonság szempontjából. Az átláthatóság növelése, az információk megosztása és a szabványok betartása mind hozzájárulnak a megbízható és biztonságos szállítási láncok kialakításához.

Például, ha egy gyártó és egy szállító között szoros együttműködés van, a készletek pontosabban tervezhetők és jobban kezelhetők. Ez csökkentheti a felesleges raktárkészletet, és optimalizálhatja a szállítási időt, ami végső soron csökkentheti a költségeket és növelheti a hatékonyságot. Ez a nyitottság lehetővé teszi a gyorsabb válaszokat a változó piaci körülményekre, és az azonnali döntéseket a problémák megoldására.

Az átláthatóság növeli a bizalmat a szállítási láncban részt vevő felek között, csökkenti a kockázatokat és segít megelőzni a hibákat. A pontos és valós idejű információk révén könnyebb nyomon követni a termékeket az egész láncban, ami javítja a követési rendszereket, és megkönnyíti az esetleges problémák azonosítását és javítását.

A következő generációs szállítási láncok

Az együttműködés és az átláthatóság együttesen alkotják a következő generációs szállítási láncok alapjait. Az intelligens technológiák, mint az IoT (Internet of Things) és a mesterséges intelligencia, lehetővé teszik a valós idejű adatgyűjtést és elemzést, ami tovább javítja az együttműködést és az átláthatóságot.

Az ilyen típusú szállítási láncok nemcsak hatékonyabbak és gyorsabbak, de fenntarthatóbbak is. Így az energiamegtakarítás és a hulladék csökkentése révén a szállítási láncok hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez is.

Összességében, a termékbiztonság a szállítási láncokban komplex kihívások elé állítja a vállalatokat. Az innováció és a technológia alkalmazása mellett a szoros együttműködés és az átláthatóság növelése kiemelkedő jelentőségű azáltal, hogy segíti a vállalatokat termékeik nyomon követésében és a biztonságuk fenntartásában a szállítási láncokban. A jövőben a fenntartható és biztonságos szállítási láncok kialakítása elengedhetetlen lesz a vállalatok versenyképessége és a fogyasztók bizalmának elnyerése szempontjából.

Csaba László és Csaba Péter Gábor | Pack-Market Kft.