fbpx

Óvjuk bolygónkat és az erdőket egynemű műanyaggal!

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 21. -Hirdetés

Évek óta zajlanak kísérletek olyan műanyag létrehozására, amely környezetbarát. Az utóbbi évek áttöréseket hoztak ezen a területen, és mára megszületett az egynemű műanyag fogalma. A Kollár Pakk is kínál ilyen bolygókímélő megoldást.

Könnyedén újrahasznosítható

Az egynemű műanyagok ugyan több rétegűek – így több tulajdonság ötvöződik bennük –, ugyanakkor nagyon könnyen, kevés energiabefektetéssel újrahasznosíthatók. Az élelmiszeriparban szükséges higiéniai feltételeknek is megfelelnek, és a termékek élettartamát is pozitívan befolyásolják tartósítószer hozzáadása nélkül. Aromazáró, párazáró, gázzáró, és akár fényzáró megoldás is létezik. Szelektív hulladékgyűjtéssel használat után könnyen begyűjthető és újrafeldolgozható. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egyre több olyan műanyag alapanyag áll rendelkezésre, amely újrahasznosított műanyagot tartalmaz.

2015 és 2020 között évente mintegy 10 millió hektár erdő tűnt el a Földről. A helyzet annyira aggasztó, hogy a legutóbbi klímacsúcs egyik meghatározó megállapodása éppen az erdőirtás megállítását tűzte ki célul. Ezért mi, a Kollár Pakknál a műanyagot papírral helyettesíteni a csomagolóiparban, nem tartjuk sem fenntartható, sem pedig környezetvédő lépésnek. Vannak termékek, amik csak papírból készülhetnek, készüljenek hát abból. A csomagolóanyag pedig legyen környezetbarát újrahasznosítható műanyag, hogy az erdők megmaradhassanak.

környezetbarát újrahasznosítható csomagolás
A csomagolóanyag legyen környezetbarát újrahasznosítható

Gondoljunk a jövő nemzedékére is!

Az egynemű műanyagokkal több téren is segíthetjük bolygónkat, ezáltal biztosítva az utánunk következő nemzedék jövőjét:– megvédjük az erdőket, ami kulcsfontosságú bolygónk jövőjének alakulásában, hiszen az erdők irtása a klímaváltozás kihívásával szembenézve különösen aggasztó, de az erdők az édesvízkészletek biztosításában, a partmenti eróziók megelőzésében, az elsivatagosodás lassításában és a talajerózió megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszanak, miközben számtalan faj, például rengeteg beporzó rovar számára biztosítanak élőhelyet.

– Az egynemű műanyagokkal növeljük az élelmiszerek tartósságát, megőrizzük eredeti állagukat, így csökkentjük az élelmiszerpazarlást. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon előállított összes élelmiszer mintegy harmada kárba vész vagy hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztó asztalára jutna. Az EU-ban évente körülbelül 87,6 millió tonna élelmiszer vész kárba, illetve válik hulladékká. Ha fenntartható és állagmegőrző csomagolást adunk az élelmiszernek, ez a szám jelentősen csökkenthető.

A műanyag nem rossz, csak eddig rosszul használtuk

Az UNICEF „Az élelmiszerbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban” című éves jelentés legutóbbi kiadásának becslései szerint 2019-ben csaknem 690 millióra nőtt az éhezők száma, ami a 2018-as évhez képest 10 milliós, az 5 évvel ezelőttihez képest pedig 60 milliós emelkedést jelent. Amíg ilyen mértékű az éhezés, etikus hordtáskát készíteni olyan alap élelmiszerekből, mint a kukorica? Szerintünk nem. Az újrahasznosítható műanyagot ezért jobbnak tartjuk a lebomló műanyagnál is.

A lebomló műanyagok kizárólag komposztban bomlanak le, így a városi embereknek esélyük sincs ezeket komposztálni. Emellett a lebomló anyagok nagy része csak ipari komposztban bomlik le, amihez hőenergia szükséges. Most, amikor az energiaárak ugrásszerűen nőnek, a világ igyekszik megújuló energiákkal kiszolgálni az emberek igényeit. Valóban élelmiszer alapanyagból készült csomagolóanyagok égetésére kell pazarolnunk a drága energiát? Szerintünk nem. Mi abban hiszünk, hogy a műanyag nem rossz, csak eddig rosszul használtuk, és amint megszűnt a csomagolóanyag funkciója, szemétként tekintettünk rá. Ellenben, ha úgy kezdünk a műanyagra gondolni, mint az üvegre, és begyűjtjük, újrafeldolgozzuk, máris rengeteg előnyünk származik belőle nekünk embereknek, és a bolygónknak is.

Talpas, simítózáras tasak
Az új monoműanyag továbbfejlesztett változat lehet aromazáró, vákuumozható, készülhet belőle talpas, simítózáras tasak is

Tényadatok az újrahasznosításról

A washingtoni Műanyag-újrahasznosítók Szövetsége (APR) által közzétett tanulmány szerint az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkenése érhető el újrahasznosított műanyagok felhasználásával új termékek gyártása során.

A jelentés szerint az újrahasznosított műanyag használata jelentősen csökkentette a teljes energiafogyasztást. Számszerűen: a PET 79%kal, a PE 88%-kal és a PP 8%-kal. Az újrahasznosított műanyagok használata jelentősen csökkenti a gyártási folyamat károsanyag-kibocsátását is. Számszerűen: a PET esetében 67%-kal, a PE esetében 71%kal, a PP esetében szintén 71%-kal.

Állagmegőrző csomagolás
Fenntart ható, állagmegőrző csomagolást adunk az élelmiszernek

„A munkánk eredménye kézzelfogható”

Ez a jelentés egyértelműen bemutatja a műanyag újrahasznosítás iránti elkötelezettség előnyeit, ezért mi a Kollár Pakknál mindent megteszünk, hogy a termékportfóliónk lehető legnagyobb részét újrahasznosítható műanyagra állítsuk át. Ezen belül is a PE-t részesítjük előnyben, hiszen ez mutatja a legkedvezőbb adatokat. Ennek szellemében több éve dolgozunk azon, hogy megfelelő minőségű, minden élelmiszeripari előírásnak megfelelő újrahasznosítható tasakokat gyártsunk. A munkánk eredménye végre kézzelfogható.

A PE/PE monoműanyag polietilénből készül, amit mindenki jól ismer. Az új, továbbfejlesztett változat azonban lehet aromazáró, vákuumozható, készülhet belőle talpas, simítózáras tasak is. Nagyon erős a hegesztése, így a belőle készült tasakok nagy súlyt is képesek megtartani. A két réteg között nyomtatható, így esztétikailag, valamint marketing szempontból is kifogástalan tasak készülhet belőle. A polietilén alacsony olvadáshője miatt könnyen, kis energiaráfordítással újrahasznosítható. A regranulátum sok területen felhasználható, többek között natúr PE-vel keverve új csomagolóanyag is készülhet belőle.

Amennyiben nem biztos abban, hogy milyen csomagolóanyag lenne megfelelő a terméke számára, szívesen segítünk Önnek akár klasszikus, akár újrahasznosítható műanyagról van szó. Keressen minket bizalommal!