fbpx

Úszó napelemfarm is termel áramot Hollandiában

Írta: Csomor Zsolt - 2021 augusztus 05.

Az Ázsián kívüli legnagyobb úszó napelemfarm Hollandiában található, amit tavaly építettek egy 18 hektáros tavon Zwolle közelében, s a város energiaszükségletének 6 százalékát termeli meg. Ez a csúcstechnológiát képviseli, egyedi kialakítással.

 

A felhasznált anyagok jelentős része újrahasznosítható

A lebegő napenergiafarm úgy működik, mint egy normál, földre szerelt napelempark vagy a tetőn lévő napelemek. A különbség viszont az, hogy ebben az esetben a napelemek fel vannak szerelve egy kis hajóra, ami olyan, mint négy bója: ez a hajó alapja. A bójákat egy acélszerkezet köti össze, mint egy tető – mondta Willem Biesheuvel, a BayWa r.e. Floating Solar projektmenedzsere. A projektet a világszerte jelenlévő német BayWa nevű európai napenergia-szolgáltató vezeti.

 

napelemfarm tó város erdő
Kép forrása: BayWa

 

A lebegő napelemfarm előnye, hogy a nagy népsűrűségű országokban – ahol kevés a rendelkezésre álló föld – olyan területeket is hasznosíthatnak, amik másra nem használhatók. A Lengyelországban lévő létesítményeik most először azt is bizonyították, hogy napenergiából ugyanolyan vagy még alacsonyabb költséggel állítható elő, mint gázból, szénből vagy olajból – mondta Benedikt Ortmann, a BayWe r.e. globális igazgatója.

Ez a hatalmas úszó napelempark legalább 30 éves élettartamú, és a felhasznált anyagok nagy része újrahasznosítható.