fbpx

Egekbe száll az alapanyagok ára

Írta: Transpack-2021/IV. lapszám cikke - 2021 augusztus 06.

A koronavírus-járvány óta tapasztalható, 40-50, de akár 100 százalékot is meghaladó alapanyag áremelkedésekben olyan anyagok ára is nőtt, amiket sok alapélelmiszer előállításánál használnak – emlékeztetett nemrég a G7 gazdasági portál.

 

Drágulás

 

A csomagolóanyag-gyártásban tapasztalható áremelkedésben a pandémia mellett szerepet játszik, hogy a járvány miatt visszaesett üzemanyag-fogyasztás miatt az olajfinomítók is visszafogott kapacitással működtek, így csökkent a kőolaj-finomítás melléktermékeként gyártott alapanyag. Mivel a kapacitások újraindítása hosszadalmas, még hetek-hónapok kellenek a helyzet rendeződéséhez, de még ezt a folyamatot is nehezíti a tengeri szállítmányozás helyzete: például már duplájára nőtt egy konténernyi terméket Kínából Európába szállítani, mint a járvány előtti időkben.

 

…és tovább

Mindeközben ráadásul a kereslet nem csökkent, sőt Kínában és a tengerentúlon még nőtt is, ami elkezdte elszívni az európai piacról ezeket az anyagokat. A polimerek, a polietilén és a polipropilén kétszeres drágulásából az élelmiszeripari cégek máris komoly csomagolóanyag-áremelkedésre számítanak. A lap idézi például Pécskövi Tibort, a Márka Üdítőgyártó Kft. ügyvezető-tulajdonosát, aki elmondta, hogy a zsugorfólia kilónkénti ára még sosem érte el a 600 forintot – most 880-nál tartanak, míg tavaly ugyanez 440 volt…

 

Összeállította: Kohout Zoltán