fbpx

Örökölt rajzszenvedély

Írta: Transpack-2024/I. lapszám cikke - 2024 február 24.

Lepenye Gerda Angyalka már egészen kisgyermekkora óta rajong a rajzolásért, ami egész eddigi életét végig is kísérte. Egy általa készített illusztrációnak köszönhetően fogalmazódott meg benne, hogy illusztrátor legyen. Jelenleg a Soproni Egyetem hallgatója, és az egyik munkáját a HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákverseny szakmai zsűrije elismerő oklevéllel jutalmazta.

„A legszebb óvodai élményem, amikor rajzolhattam alvásidőben”

Lepenye Gerda Angyalka a Soproni Egyetemen tervezőgrafika szakos hallgatója, így életének szerves része többek között a rajzolás.

Mikor kezdett érdeklődni a rajzolás iránt?

– A rajzolás már egészen kisgyermekkorom óta az életem része. Az óvodában is annak örültem legjobban, amikor alvás helyett megengedték, hogy csendben rajzoljak. A családban sokszor emlegették, hogy az alkotás iránti szeretetemet a festőművész dédnagypapámtól, Jakus Sándortól örököltem.

Lepenye Gerda Angyalka

Általános iskolában részt vettem rajzversenyeken, ahol általában értem el valamilyen helyezést, vagy különdíjat nyertem. A gimnáziumi évek alatt Külüs László budakalászi képzőművészkörébe jártam, és elindultam a Vizuális Kultúra OKTV versenyen, ahol – bár a Covid miatt sajnos nem rendezték meg az utolsó fordulót – 16. helyezést értem el.

2021-ben pedig az MTVA által kiírt Toldi rajzpályázaton jelenetábrázolás kategóriában első helyezést értem el, aminek köszönhetően meglátogathattam a kecskeméti Pannónia Rajzfilmstúdiót.

Egy illusztráció készítése segített a pályaválasztási döntésben

Ezek nagyon szép eredmények. Csak a rajz iránt érdeklődött gyermekkorában, vagy más is közel állt önhöz?

– A gimnáziumban az irodalom és a nyelvek is érdekeltek. Sokáig nem is tudtam, hogy majd melyik területen szeretném folytatni a tanulmányaimat, ezért francia nyelvet tanultam, és magyar fakultációra jelentkeztem. Utóbbi sokszor inspirált alkotásra, számos illusztrációt készítettem az olvasott irodalmi művekhez. A legelső közülük William Shakespeare, Hamlet, dán királyfi című művéhez készült – ekkor fogalmazódott meg bennem, és el is döntöttem, hogy illusztrátor leszek.

Amikor készültem a felvételire, rengeteget segített Külüs László, valamint a Corvin Rajziskolában Kis Róka Csabával és Sipos Maricával eltöltött négy hónap és különféle művészeti táborok: Kopek Ritával Zebegényben, Lévai Ádámmal Viszákon és a Tatai Tehetséggondozó Táborban. Végül jelentkeztem a tervezőgrafika szakra, a döntésemben pedig a családom is maximálisan támogatott, amiért nagyon hálás vagyok. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy felvettek a Soproni Egyetemre. Ezzel el is kezdődött az életem egy új, izgalmas és kihívásokkal teli fejezete. Kicsit izgultam, hiszen életemben először teljesen egyedül vágtam bele az ismeretlenbe, de már a gólyatáborban befogadó, inspiráló közösséggel találkoztam.

Számos területbe pillanthattam be már eddig is

Így utólag jó döntésnek bizonyult a pályaválasztása?

– Természetesen! Ráadásul a tanulmányaim során ébredtem rá, hogy valójában milyen sokoldalú is a grafikus szakma. A szabadkézi rajzi alapokon keresztül eljutottam a digitális programok ismeretéig, melyek segítségével többek között tipográfiát, logó- és arculattervezést, infografikát tanultam. Rosta Péter tanár úr vezetésével a csomagolástervezéssel is megismerkedtem. Az ő bíztatására vettem részt a második félévben a HUNGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyen, ahol elismerő oklevélben részesült a pályázatom.

Mutassa be kérem ezt a munkáját!

– Ez a kompakt spagetti-csomagolásterv, amely készítése során Szarka Judit tanárnő segítségével a tipográfia alapjait sajátíthattam el, a betűanatómiától egészen a könyvborító- és brosúratervezésig. Közben egy kicsit belekóstolhattam a fotóművészetbe is Csigó Gergelynek köszönhetően, mely a termék- és portréfotózáskor igen hasznosnak bizonyult.

Más eredményt is ért el a munkáival?

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a második félévben egyike lehettem azon öt hallgatónak, akik munkáikkal részt vehettek a Létra23 kiállításon.

A projekthetes csapatmunka keretében Pintér Boglárkával és Sztaskó Kirával pedig a Sopronfeszt Családi Nap programjára terveztünk térképet, melyet fel is használtak a rendezvény során. Bennünket kértek fel az eligazító térkép készítésére is a Ligneum HATalmás Népmese Nap rendezvényhez.

Kompakt spagetti-csomagolásterv
Kompakt spagetti-csomagolásterv

Büszkeséggel tölt el, ha a munkámnak kézzel fogható az eredménye

Szabadidejében mivel foglalkozik szívesen?

– Sopronban egy másik régi álmom, a magyar néptáncolás is megvalósult, ugyanis rátaláltam a Soproni Ürmös Tánckörre, melynek tagjai nagyrészt egyetemisták. Nagyon hálás vagyok, hogy részese lehetek ennek a nagyszerű hagyományőrző csapatnak. Külön öröm számomra, hogy itt is kamatoztathatom az egyetemen szerzett grafikai tudásomat. Barátnőmmel, Sztaskó Kirával rendszeresen készítünk plakátokat a tánccsoport által szervezett táncházak hirdetéséhez. A 2023-ban megrendezett 40 éves gálára is mi tervezhettük a meghívókat, plakátokat, boroscímkéket és árlistákat.

Nagyon büszke vagyok, amikor egyegy munkám ténylegesen megvalósul. Úgy érzem, ez pozitív visszajelzés, hogy valóban igényes, minőségi alkotást hoztam létre. Remélem, még sok ilyen lehetőségem lesz, és hasonló, izgalmas egyéni és csoportos projektekben vehetek részt. Biztos vagyok benne, hogy még sok új, különleges kihívást tartogat számomra a jövő mind Sopronban, mind az egyetem után.

Rosta Péter, Szarka Judit Soproni Egyetem