fbpx

Vírusteszttől és repülőgépalkatrésztől az arcradírig

Írta: Transpack-2020/VI. lapszám cikke - 2020 december 05.

A járvány miatt sajnos rendhagyó körülmények közt kellett megrendezni a szokásosan nagyon magas színvonalú HUNGAROPACK 2020 Csomagolási Verseny eredményhirdetését is. A díjazott pályaműveket a CSAOSZ online konferenciáján Nagy Miklós prezentáció keretében mutatta be a szakma és a sajtó képviselői előtt.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség 2020-ban sorrendben a 37. HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyt rendezte meg. A nemzeti csomagolási verseny még 1967-ben indult útjára, és gyökeres politikai-gazdasági változások után is fenn tudott maradni, megtartotta vonzerejét, a szakmát mozgósító képességét. A tavalyinál eggyel több, 59 nevezéssel indult a verseny: 49 fogyasztói és gyűjtőcsomagolással, valamint 10 szállítási csomagolással pályáztak a résztvevők. A nevező vállalatok száma 29 volt: közülük 20 rendszeres pályázó, néhány év kihagyást követően 2 visszatérő, emellett 7 új nevező is befutott. Még egy beszédes statisztikai adat a versenyről: a nevezések közel 60%-át hat vállalat adta. A Bírálóbizottság 2020. szeptember 2-án még személyes részvétellel tartotta meg ülését, és alakította ki az egyenként bemutatott pályázatokról alkotott véleményét, majd döntését. A most induló PÉLDAKÉP rovatunkban rendszeresen bemutatjuk a HUNGAROPACK és a WorldStar versenyek nyerteseit és díjazottjait, riportok, beszámolók és termékbemutatások keretében. Ezzel nemcsak hírüket szeretnénk vinni, hanem edukációs céllal a szakmát, különösen a fiatal tehetségeket is szeretnénk inspirálni.

 

Egy kis nosztalgia: 2017-ben a HUNGAROPACK díjátadó ünnepsége
Egy kis nosztalgia: 2017-ben a HUNGAROPACK díjátadó ünnepsége

 

HUNGAROPACK 2020 díjak

Teqball Teq Lite csomagolása

– DS Smith Packaging Hungary Kft.

A Teqball egy forradalmian új sporteszköz, amely valamennyi alkatrészével együtt 111 kg tömegű, emellett több, formailag különböző geometriával rendelkező elemeket is tartalmaz. A csomagolás tervezése során a tömegelosztásra, az elmozdulás elleni védelemre és a termékbehelyezési folyamatra egyaránt figyelemmel kellett lenni. A dobozok kézi mozgatásához zsebes kialakítású megfogó füleket, a teljes csomagolási egység gépi mozgatásához pedig a kivitelező társaság a „Papillon” márkanevű hullámpapírlemez rakodólap lábazatát választotta a tervező.

 

Teqball Teq Lite csomagolása

 

Leffe és Hoegaarden sörválogatások csomagolása

– Dunapack Packaging Kft. és Borsodi Sörgyár Kft. A megrendelő kérése egy darabból álló, könnyen összeállítható, a termékeket megfelelően rögzítő doboz+betét konstrukció kialakítása volt. A doboz oldalából behajló betét rögzíti a csomagolás közepén az üveg kelyhet, valamint a négy sarokban elhelyezett üvegpalackokat. A doboz felső záródásánál lévő behajló fülek védik a poharat és az üvegeket az összekoccanástól. A zárást pedig dézsmabiztos füllel oldották meg.

 

Leffe és Hoegaarden sörválogatások csomagolása

 

Várda Distillery kulacs díszdoboza

– Keskeny és Társai 2001 Kft.

A különleges anyaghasználat, az aranyszínű prégelés, a visszafogott design és a mágnessel záródó konstrukció elegánssá és egyedivé tették a díszdobozt. A bevonathoz használt anyag színében illik a limitált számban készített hollóházi porcelán kulacshoz, a betét színe pedig az arany prégeléssel harmonizál. A doboz és a betét felülete nyomatlan, fóliamentes, ez megkönnyíti az újrahasznosítást.

 

Várda Distillery kulacs díszdoboza

 

Dombornyomott kialakítású aeroszol palack

– Mátrametál Kft.

A nevezett termék nem szokványos: 66 mm átmérőjű monoblokk alumínium aeroszol palack, kétféle megjelenésben. A különleges dombornyomott kialakítást a grafika még jobban kiemelte. Amellett, hogy a domborított minta nagyon különleges, a termék megfogását is kényelmesebbé tette. Az alkalmazott színek, valamint a fényes-matt felületek használata még látványosabbá tette az új típusú formakialakítást.

 

Dombornyomott kialakítású aeroszol palack

 

Természetes elegancia – kézműves termékek szett csomagolása

– RONDO Hullámkartongyártó Kft.

A tervezés célja egy ajándékdoboz létrehozása volt, amely kézműves szappan csomagokat és egy minőségi porcelán szappantartót foglal magába. A mikrohullám-papírlemez natúr, nyomatlan megjelenése a természetességet hangsúlyozza. A termék márkajelét és a szükséges információkat egy szép grafikájú papíröv tartalmazza. A konstrukció egy darabból, kimetszéssel készült, komplett betétrendszer kialakításával. A jól megszerkesztett betétrendszer három részre bontotta a doboz belsejét, egyben megfelelő stabilitást is adott. Az egyediséget kihangsúlyozva egy elegáns, környezetbarát csomagolás jött létre.

 

Természetes elegancia – kézműves termékek szett csomagolása

 

Webáruház csomagküldő doboz-családja

– Sz.Variáns Kft.

Az italos palack doboza belső, a palackok védelmét szolgáló kimetszett hullámpapírlemez betéttel is rendelkezik. Az egyéb termékekhez szánt dobozok külön érdekessége, hogy a dobozok belső felülete kasírozott. A személytelen e-kereskedelem sem tudja nélkülözni a vevői elégedettséget, a márkához való kötődést, ezt a célt szolgálja az ún. kicsomagolási élmény (unboxing experience).  A részben átlapolt doboztetőnek az e-kereskedelemben funkcionális szerepe is van. A felbontást egy műanyag szalaggal megerősített tépőzár segíti, majd, ha a fogyasztó mégis vissza kívánja küldeni a terméket, a tető kialakítása révén még egyszer visszazárható.

 

Webáruház csomagküldő doboz-családja

 

A verseny alapvető célja az elmúlt évtizedek alatt semmit sem változott: a hazai csomagolástechnika fejlődésének bemutatása, és az újdonságok mielőbbi széleskörű elterjesztésének önzetlen segítése. Ezúttal a „fődíjasok” bemutatásával járultunk ehhez hozzá, de folytatjuk…

Kohout Zoltán