fbpx

Kína fellép az egyszer használatos műanyag ellen

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 05.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium olyan országos szintű rendszert hozott létre, amin keresztül a kiskereskedők bejelentik a műanyag használatukat. A minisztérium javaslata csak egyike azon megoldási lehetőségeknek, mellyel az ország egyre növekvő mennyiségű szemetét próbálják kezelni.

 

illegális szemetelés

 

Szigorúbb büntetés

Kínában szeptemberben fogadták el a szilárd hulladékok kezeléséről szóló új törvényt, mely többek között előírja egy új hulladék-újrahasznosítási infrastruktúra kialakítását, illetve szigorúbb büntetést ró a szemeteléssel kapcsolatos szabályok megszegőire.

Szintén ez a bejelentés év végére országszerte betiltaná az egyszer használatos szívószálakat, és a nagyobb városokban az egyszer használatos műanyag cikkek, így a bevásárló szatyrok használata is teljesen tiltott lenne.

 

egyszer használatos műanyag
Kína év végére országszerte betiltaná az egyszer használatos szívószálakat

 

Kína évek óta küzd az egyre növekvő mennyiségű lakossági hulladék kezelésével. Az ország a világ legnagyobb műanyag hulladék termelője. 2019-ben körülbelül 63 millió tonna műanyagot állított elő az ország, az újrahasznosítási arány pedig csupán 30 százalék volt. Évente nagyságrendileg 20 millió tonna egyszer használatos, biológiailag nem lebomló műanyag kerül ki a gyárakból, amiből csak a bevásárlótáska tesz ki 3 millió tonna.

 

Üzemterv a fenntarthatóságért

Januárban a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság ötéves ütemtervet tett közzé a hulladék csökkentésére. Ennek része a műanyag zacskók országos betiltása 2022-től, az egyszer használatos műanyag termékek 30 százalékos csökkentése, illetve a szállodákban az egyszer használatos műanyag cikkek teljes betiltása 2025-től.