fbpx

Pályázzon az egyszer használatos műanyag kiváltására!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 02.

A zöldszemléletű hazai cégek már regisztrálhatnak az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozásokat támogató pályázat előminősítésére.

 

Kiemelt jelentőségű a körforgásos gazdaságra történő átállás támogatása

A kormány célja a zöldgazdasághoz és zöldiparhoz kapcsolódó vállalkozások technológiaváltását segítő fejlesztések támogatása. A zöldszemléletű hazai cégek már regisztrálhatnak a pályázat előminősítésére, amelyben 7 milliárd forint áll rendelkezésre – ismertette György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

 

műanyag csomagolás
Pályázat a csomagolás zöldítésére

 

A kormány támogatja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és zöldiparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseit. A legígéretesebb vállalkozások támogatására, versenyképességük javítására, a hazai termékek előállításának ösztönzésére a Zöld Nemzeti Bajnokok program szolgál, amellyel most az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő késztermékek előállítását ösztönzik.

A körforgásos gazdaságra történő átállás iparági támogatása kiemelt cél. Ennek megfelelően szeretnék az újrafelhasználás és újrahasznosítás, valamint a környezetbarát termékekre történő átállást támogatni – hívta fel a figyelmet Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerint. A körforgásos gazdaságra történő átállástól a teljes értéklánc megújulását várják.

 

műanyag csomagolás

 

Jelentkezzen az előminősítésre!

A minősítés megszerzésére 2021. január 15-ig lehet jelentkezni. A GINOP 1.2.13-20 pályázat előminősítési körében olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes (365 nap) üzleti évvel, éves átlagos statisztikai állományi létszámuk legalább 3 fő, nettó árbevételük 2019-ben elérte, vagy meghaladta a 30 millió forintot, és fejlesztési koncepciójuk az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő késztermékeket gyártó vállalkozások támogatása témakörhöz kapcsolódik.

A programba csak olyan vállalkozások vonhatók be, amelyek rendelkeznek a kevésbé fejlett régiókban (vagyis Közép-magyarországi régión kívül) székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel és a fejlesztést ott tervezik megvalósítani, illetve fejlesztési igényük nem mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati tevékenységekre irányul.

A pályázat előminősítésére regisztrálni a znb.ifka.hu oldalon lehet, ahol a pályázatról bővebb információk is megtalálhatók.