fbpx

Gyakran nem megfelelő helyre kerül az elektronikai hulladék

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 01.

Az idei évben mintegy 11 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett az Európai Unióban, ami a jelenlegi tendenciák alapján tovább növekszik Ráadásul az ilyen eszközökben található műanyag felét egyáltalán nem hasznosítják újra, még csak nem is gyűjtik azokat szelektíven.

 

elektronikus hulladék
Az elektronikus hulladék gyakran nem a megfelelő helyen végzi

 

Nem éri meg újrahasznosítani

A hulladék negyedét olyan műanyagok teszik ki, amiket brómozott égésgátlókkal és különböző segédanyagokkal kezeltek. A brómozott égésgátlók azért szükségesek, hogy megakadályozzák az elektronikai eszközök kigyulladását.

A nem megfelelő gyűjtéssel több gond is van: egyrészt a különböző elektronikai eszközök mérgezők, mert olyan vegyi anyagok szivároghatnak belőlük, amik a környezet mellett az emberi egészségre is veszélyesek. Ha össze is gyűjtik, az ilyen műanyagot nem éri meg újrahasznosítani: a kőolajból származó műanyag egyszerűen olcsóbb. Ráadásul az elektronikai eszközökben lévő hulladék szennyezett lehet nehézfémekkel is, ami nehézkessé teszi a további feldolgozást.

 

hulladék

 

Gyakran nem megfelelő helyre kerül

Az Euractiv által ismertetett kutatás arra is kitért, hogy mivel nem megfelelően gyűjtik a veszélyes hulladékot, így a háztartási hulladékok között a hulladéklerakókba, vagy nem biztonságos, és nem a célra létrehozott újrahasznosító létesítményekbe kerülnek – olvasható a Greenfo oldalán. Nagy arányban el is hagyja az Európai Unió határait a szemét, ahol pedig elégetik, anélkül, hogy figyelnék, milyen mérgező anyagok kerülnek így a levegőbe.