Amikor a göngyöleg valódi veszélyt is jelenthet

Írta: Transpack-2020/V. lapszám cikke - 2020 november 27.

A mezőgazdasági göngyöleg egy különleges fogalom, merőben eltér az általában göngyölegként ismert csomagolási megoldásoktól, ha csak abba gondolunk bele, hogy többségében növényvédő szerek csomagolásáról beszélünk.

Az emberi fantázia határtalan. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2003-ban egy nonprofit szervezet alakult annak segítésére, hogy a termelők ezeket a göngyölegeket ne kezdjék újrahasznosítani, új területen használni. Ráadásul a növényvédő szerek piacán hatalmas harcot vív az ágazat a hamisítókkal szemben, akik még fantáziát is láttak egy-egy már használt, de eredeti csomagolóeszköz felderítésében. Feladat tehát van. Épp ezért a Cseber Gyűjtőhelyek és a hatóságok részvételével már negyedik alkalommal (2020. szeptember 24-én) került megrendezésre a Cseber  Nonprofit Kft. szakmai rendezvénye. A rendezvényen a tulajdonosok képviselői bemutatták fenntarthatósági programjaikat, melyekkel a mezőgazdasági termelőmunka során esetlegesen előforduló környezetszennyezések megelőzésében kívánnak segítséget nyújtani a gazdálkodóknak világszerte.

A Cseber fontosnak tartja, hogy évente egyszer a tágabb szakma összegyűljön, és a növényvédő szeres göngyölegek gyűjtéséről és a környezet védelméről tanácskozzon. Az idei konferencia mindenképpen rendhagyó volt, tekintettel a járványhelyzet alakulására. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelőmunka és a göngyölegek gyűjtése sem állhat meg – és nem is áll meg.

 

A Cseber Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fenyvesi Rita átadja a díjat a KITE Zrt. növényvédőszer kereskedelmi üzletág igazgatójának, Sopronyiné Komlósi Beátának
A Cseber Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fenyvesi Rita átadja a díjat a KITE Zrt. növényvédőszer kereskedelmi üzletág igazgatójának, Sopronyiné Komlósi Beátának

 

A szakszerű öblítés még mindig csak vágyálom lenne?

A Cseber 2019-ben indította útjára a „Három a magyar igazság” elnevezésű szemléletformáló programját a környezettudatos nevelés és a növényvédő szeres göngyölegek szakszerű, háromszori kiöblítésének népszerűsítésére, melynek hosszú távú célkitűzése a visszagyűjtött műanyag kannák minél magasabb arányú anyagában hasznosítása. Az öblítés mellett a szakemberek nem győzték hangsúlyozni a kannák szándékos megkárosítását (kiszúrását) is, hisz az emberi leleményesség határtalan, és a kannák más célra való felhasználását meg kell akadályozni. Sőt, új tendenciaként megfigyelhető, hogy a hamisítók is előszeretettel használják a korábbi, eredeti kannákat.

 

Átadták az „Innovatív Cseber Gyűjtőhely” díjat

A társadalmi szemléletformálás érdekében a Cseber környezettudatosság-formáló akciók, ötletek kitalálására és megvalósítására bíztatja a gyűjtőhelyeket. Az „Innovatív Cseber Gyűjtőhely” díj segítségével ezeket a megvalósított saját akciókat kívánják a nagy nyilvánosság előtt elismerni, és megköszönni a fenntarthatóságért tett fáradságos munkát. Ezért alapították az „Innovatív Cseber Gyűjtőhely” díjat, amit első alkalommal a KITE Zrt. nyert el. A KITE Zrt. kollégái a kampány jegyében színes plakátokat helyeztek ki az alközpontokban, és szórólapokat küldtek a partnereiknek. A központban a szakszerű kiöblítést bemutató ECPA kisfilmeket vetítették a várakozó ügyfeleknek. Közösségi média felületükön a göngyölegkezelésről szóló videókat közel 3000-en tekintették meg. Ezen túlmenően gondoltak a gyermekekre is: színező készült a Cseber kampány logójáról, a kesztyűs méhecskéről.

 

Összeállította: Sándor Ildikó