fbpx

Így segíti a kriogénes technológia az élelmiszeripari folyamatokat

Írta: Transpack-2024/I. lapszám cikke - 2024 február 27. -Hirdetés

A kriogénes technológia élelmiszeripari alkalmazásai esetén cseppfolyós szén-dioxidot vagy cseppfolyós nitrogént használunk. Ezen gázok forráspontja -78 °C és -196 °C, melyek közvetlenül a termékkel érintkezve fejtik ki hőelvonó-képességüket, elsősorban fázisváltozás révén. Szén-dioxid esetén szublimáció, nitrogén esetén pedig párolgás játszódik le.

A cseppfolyós nitrogén levegőszétválasztó üzemekben kerül előállításra, míg a szén-dioxidot Magyarországon jellemzően természetes földfelszín alatti forrásokból nyerik ki, tisztítják és cseppfolyósítják.

Az előállított cseppfolyós gázt közúti tartályautók szállítják a végfelhasználók tartályaiba, amelynek mérete a fogyasztási adatok alapján kerül meghatározásra. A tartályból jellemzően vákuum-szigetelt rozsdamentes csőhálózaton keresztül jut el a cseppfolyós gáz a felhasználás helyéig, ami például lehet egy fagyasztóalagút vagy egy hűtőberendezés.

A cseppfolyós szén-dioxid és nitrogén könnyen kontrollálható hőelvonóképessége lehetővé teszi az élelmiszeripari folyamatok szabályozását. Az élelmiszer-előállítást befolyásoló változók hatását eliminálva standardizálhatóvá teszi a gyártást, és csökkenti az előállítási költségeket. Ilyen változó az alapanyagok összetétele, hőmérséklete, illetve a gyártási körülmények (teremhőmérséklet, páratartalom, átfutási idők).

Az élelmiszeriparban jelenlévő kriogénes technológiák jellemzően négy funkciót látnak el, amelyek alkalmazás- és termékspecifikusak.

Az első két funkció célja a termékek megfelelő hőmérsékletének elérése, ami a célhőmérséklet szerint lehet fagyasztás vagy hűtés. A kriogénes hűtő- és fagyasztóberendezések előnye, hogy a terméket rendkívül rövid időn belül hűtik vagy fagyasztják kis lábnyomon, a minőség megőrzése mellett.

1) Levegőszétválasztó üzem, 2) Szállító tartálykocsi, 3) Felhasználó tartálya, 4) Élelmiszerüzemben lévő kriogénfagyasztó

A harmadik funkció, hogy a meglévő mechanikai fagyasztóberendezések (pl. spirálfagyasztók) fagyasztási kapacitását kriogénes technológiával növeljük, ami biztosítja a fagyasztási minőség és volumen állandóságát a mechanikus fagyasztó kopásos teljesítményvesztése esetén és melegebb időszakokban.

A negyedik és legátfogóbb csoport a technológiai funkcióval bíró kriogénes alkalmazások. Ebbe a csoportba azokat a technológiákat soroljuk, amelyek a kriogéngázok által biztosított precíz és kiemelkedő hőmérséklet-szabályozás révén tesznek lehetővé vagy javítanak más gyártási folyamatokat.

Kriogénes hűtésre a LINDE egyik a húsiparban elterjedt megoldása az ACCU-CHILL® Combo chiller berendezés

A LINDE által fejlesztett ACCU-CHILL® Combo Chiller berendezés lehetővé teszi a friss húsok, baromfi feldolgozása során a daraboló vonalról lejövő húsok azonnali, konténerben történő automata hűtését, és ezáltal az egyszerűbb és költséghatékonyabb konténeres kezelést.

A hústároló konténer ACCU-CHILL® Combo chiller berendezésbe történő elhelyezését követően a húsok adagolása megkezdődik a termékpályáról. A húsrészek egy forgóasztalra esnek a Combo chiller tetején, ahol egy speciális seprőkar segítségével történik a húsok egyenletes eloszlatása a konténerben.

A hús adagolásával egyidejűleg a berendezés belsejében található szén-dioxid-hószórókból álló egység jár körbe az egyenletesen eloszlatott hús felett. A szén-dioxid-hószóró egység a cseppfolyós szén-dioxidból finom szén-dioxidhavat képez, ami egyenletesen befedi a húsrétegeket.

Egy szabadalmaztatott vezérlő rendszer úgy állítja be a szén-dioxid-adagolását, hogy alkalmazkodjon a folyamat változóihoz, például a bejövő hús hőmérsékletéhez, a kívánt véghőmérséklethez és a vágóvonal kapacitásához. A Combo chillerben történő folytonos mérlegelés adja a visszacsatolást a vezérlőnek a szén-dioxid-adagolás mértékének szabályozásához. A termelési sebességtől és a termék konzisztenciájától (kezdeti hőmérséklet, méret, súly) függően akár operátor általi beavatkozás nélkül is.

ACCU-CHILL Combo chiller beadó nyílása

Még egy egyedülálló fejlesztés

A LINDE másik új, a piacon egyedülálló fejlesztése a technológiai funkciót ellátó CRYOLINE® RC kéregfagyasztó, ami speciálisan a húskészítmények, rúdáruk kéregfagyasztását szolgálja a szeletelőgép előtt, vonalba integrált módon. A CRYOLINE® RC egy speciális félfolytonos kéregfagyasztó, amely nagyobb méretű élelmiszertermékek felületének fagyasztására alkalmas a szeletelést vagy kockázást közvetlen megelőzően.

ACCU-CHILL® Combo chiller

A CRYOLINE® RC technológia nagy sebességű és rendkívül hideg cseppfolyós gázt használ a termék felületén a teljesen egyenletes kéreg kialakulásához, amely optimalizálja a termék szeletelését (sebesség, kihozatal) és a gáz felhasználását.

A termék kéregfagyasztóba táplálása és kiadása kétirányú kommunikáció által vezérelt folyamat. A beadórészen az adagolószalaggal, a kiadó részen pedig a szeletelőgéppel kommunikálva teszi folytonossá a szeletelést. Az állandó minőségű kéregnek köszönhetően magasabb hozamot eredményez, a vonalba integrált megoldással pedig állásidőt, tárolókapacitást és munkaerőt spórolhatunk meg a technológiával.

Az automatán vezérelt be- és kitáplálás csökkenti a manuális kezelés szükségességét, ami a higiéniai kockázat csökkentéséhez is hozzájárul.

A CRYOLINE® RC legjobban a vörösáruk, felvágottak, füstölt-főtt sonkák szeletelést megelőző kéregfagyasztására alkalmazható.

A kriogénes fagyasztás és a CRYOLINE® RC adta innovatív technológia eredményeként a rövid átfutási idejű kéregfagyasztás jól időzíthető és finomhangolható a szeletelőgéppel.

LINDE CRYOLINE® RC kéregfagyasztó

A minőségi, termékspecifikus kéregfagyasztás hozzájárul a legjobb szeletelési eredmény eléréséhez, csökkentve a leeső selejtet, szeletelési hibát, és javítva a porciózás pontosságát, sebességét.

A fentiekben bemutatott LINDE-fejlesztésű CRYOLINE® RC és az ACCU CHILL® ComboChiller alkalmazástechnikai eszközök sokrétű és rugalmas megoldást nyújtanak az élelmiszeripari gyártók igényeire.

Amennyiben az élelmiszerhűtésről, -fagyasztásról és a lehetséges megoldásokról, berendezésekről többet szeretne megtudni, forduljon a Linde Gáz Magyarország Zrt. szakemberéhez az alábbi elérhetőségeken:

Schmidt Daniella | Élelmiszeripari alkalmazástechnikai mérnök | Linde Gáz Magyarország Zrt.

www.lindegas.hu
[email protected]
Telefon: +36-70/641-8490

Linde gaz