Bezárás

Flexibilis csomagolások (fóliák) újrahasznosítása

Írta: Transpack-2021/I. lapszám cikke - 2021 március 26.

Flexibilis csomagolások előnyei

Legyen szó sajtról, édességről vagy a folyékony szappan utántöltő csomagolásáról – a flexibilis csomagolás egyre gyakoribb a szupermarketekben, mivel számos előnye van a merevfalú csomagolással szemben. A méretek és formák könnyen igazíthatók az adott termékhez, és a csomagolóanyag-felhasználás minimalizálható. Ennek eredményeként a csomagolás-termék arány ötöde-tizede az alternatív csomagolásokhoz viszonyítva. Mivel kevesebb anyagot használnak fel ugyanarra a célra, kevesebb hulladék keletkezik használat után. Ráadásul csekély tömegükkel és térfogatukkal csökkentik az energiafogyasztást a szállítás és raktározás során.

 

A szabályozás

2025-ig az EU-ban a csomagolások 65%-át, a műanyag csomagolásoknak pedig 50%-át kell újrahasznosítani. Ez a műanyagokra specializálódott csomagolóipar új kihívása. Állandóan napirenden van a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentése és az újrahasznosítási arány növelése. A merevfalú csomagolások esetében az újrahasznosítás megoldott, hiányzik azonban flexibilis műanyag csomagolásokra a gyűjtési-, elválasztási-, reciklálási logisztika. Jelenleg a flexibilis műanyag csomagolások reciklálása körülményes és költséges. Európában nincs is előírás a flexibilis műanyag csomagolások reciklálására, és gyűjtőrendszer sem létezik. Ugyanakkor az élelmiszerek közel fele flexibilis csomagolásban van, így kiemelten fontos ez a termékcsoport. A flexibilis csomagolás kis tömegének és forráshatékonyságának köszönhetően jelentősen túlkompenzálja az alternatív csomagolások magasabb újrahasznosítási arányát. A flexibilis csomagolás tehát jobban támogatja a globális klímaváltozás elleni küzdelmet, mint azt korábban gondolták.

 

csomagolás
Optimalizált sajtcsomagolás

 

Hogyan lehet a flexibilis műanyag csomagolásokat újrahasznosítani?

A nyersanyagok és a csomagolás gyártói, a csomagolások felhasználói, a kereskedelem, valamint az újrahasznosító vállalatok összefogtak.

2025-ig minden flexibilis csomagolást össze kell gyűjteni, és jelentős részüket újrahasznosítani: nem kerülhetnek többé hulladéklerakókba. Design irányelveket dolgoztak ki a flexibilis csomagolások reciklálhatóságának könnyítésére. A legnagyobb probléma, hogy a csomagolás többféle anyagból készül.

Például egy sajtcsomagolás fedőfóliája BOPET/PVdC/PE, míg alsó fóliája PA-PE-EVOH-PA-PE anyagkombinációkból épül fel. Egyrészt a csomagolásokat optimalizálni kell. Ahol lehetséges, egynemű anyagot kell használni a többnemű helyett, lehetőleg azonos funkcionalitás és gépi felhasználhatóság mellett. Másrészt a gyűjtési és újrahasznosítási infrastruktúrát ki kell építeni.

 

Többrétegű fóliák szétválasztása

A csomagolásokra digitális vízjelek felvitelét tervezik, amelyet a válogatórendszerek leolvasnak, és azokat azonosítják az adatbázis segítségével, majd automatikusan a megfelelő területekre irányítják az anyagot. Egy másik elképzelés, hogy elválasztó rétegeket integrálnak a flexibilis csomagolást alkotó egyes rétegek közé, amelyeket aktiválnak, és így a csomagolások egyes rétegei fajtiszta anyagokra szétválaszthatók.

 

csomagolás
Flexibilis csomagolások reciklálása

 

Egyéb újrahasznosítási lehetőségek

Vannak olyan kezdeményezések is, amelyek során a műanyagokat visszaalakítják olajjá vagy gázzá, azaz a kiindulási nyersanyaggá. A kémiai reciklálás alapvetően forradalmasíthatja a többrétegű fóliák újrahasznosítását. Míg a hagyományos mechanikus újrahasznosítási eljárásokkal az újrahasznosított anyag már nem éri el az új anyag minőségét. A kémiai reciklálással a műanyagot alapvető kémiai alkotóelemeire bontják, amelyekkel ismét új műanyagokat lehet gyártani. Ezek a termékek már nem különböztethetők meg a fosszilis nyersanyagokból készült termékektől, és felhasználhatók élelmiszercsomagoláshoz. Nem kell kompromisszumot kötni a termékbiztonság tekintetében, ebben az esetben szennyeződések nem fordulhatnak elő. A csomagolási hulladékok energetikai célú újrahasznosítása is szóba jöhet, ha az anyagában vagy nyersanyagként történő újrahasznosítás nem járható út.

 

Mire lehet felhasználni azújrahasznosított műanyagot?

A körforgás nagyon jól működik zárt körben a PET-palackokkal, például ásványvízhez használt re-PET-palackokkal. A különböző felhasználási célú PET-palackoknál azonban biztosítania kell a szennyeződések eltávolítását. Az újrahasznosított műanyag csomagolásoknak nem feltétlenül kell újra csomagolásokká válniuk.

Nagyon fontos feladat a reciklátumok megfelelő piacának megtalálása. Gyakori felhasználási terület pl. a kerti bútorok készítése, amelyeknél a reciklátum részben vagy egészben helyettesíti az új anyagot.

 

Kiss Rozália