fbpx

Minőségre hangolt hulladékgazdálkodási rendszer

Írta: Csomor Zsolt - 2021 november 01.

A Wastesavers (Szemétmentők) nevű társadalmi vállalkozás a newporti Városi Tanáccsal együttműködve olyan hatékony és példaértékű hulladékgazdálkodási rendszert dolgozott ki, amely a megszokottól eltérően nem a hulladék mennyiségére, hanem minőségére fekteti a hangsúlyt.

 

A számadatok is beszédesek

A walesi Newport a kilencvenes évek végén a hulladék 97%-át hulladéklerakókban helyezte el, majd 1997-től – elsősorban az uniós irányelvek teljesítése érdekében – fokozatosan átalakította hulladékgazdálkodási rendszerét, és 2020-ra már 66%-ra nőtt az újrahasznosítás aránya.

 

teherautó szemétszállító szeméttelep
Kép forrása: Twitter

 

A környezetbarát rendszerben a lakók különböző tárolókban gyűjthetik a hulladékot, azok eltérő típusa szerint, melyek a következők lehetnek:

  • piros zsák: műanyag, fém, fólia
  • zöld doboz: kartonpapír, italos karton, befőttesüveg
  • kék doboz: papír, textil, apró elektronikai cikkek

Az élelmiszer-hulladékot pedig egy 25 literes tárolóba tehetik. A „betakarítás” heti egy alkalommal történik, speciális gyűjtőjárművekkel. Ezekben szintén több tároló van elhelyezve, amelyek megfelelően elszeparálva, ezáltal is elkerülve az értékes hulladék beszennyeződését.

A begyűjtést képzett szakemberek végzik, akik adott esetben észreveszik és jelzik, ha nincs megfelelően szelektálva vagy tárolva a hulladék.

A newporti szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése óta folyamatosan nőtt az újrahasznosítás aránya a városban.  2012/13-ban 48% volt, 2020-ra pedig már 66%-ra emelkedett. A cél, hogy 2050-re 100%-os legyen az újrafeldolgozás.