fbpx

A segélyszállítmányok csomagolása csak hulladék

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 01.

Az orosz-ukrán háború következményeként 2022 február 24. óta mintegy félmillió menekült érkezett az 1,1 milliós lélekszámú Kárpátaljára, ami jelentős környezeti terhelést jelent. A segélyszállítmányok csomagolásából rengeteg hulladék keletkezik – Áder János volt köztársasági elnök Ljasuk Dimitry független filmessel, környezetvédelmi aktivistával beszélgetet a Kék bolygó című podcastjának adásában.

Hulladék a folyóban
A Tisza egyik mellékfolyóján felgyülemlett hulladék (fotó: Ljasuk Dimitry)

Fő téma a tiszai műanyagszennyezés problémája volt

Áder János felidézte, hogy Ljasuk Dimitry A Tisza nevében című rövidfilmjével, amely a folyót sújtó környezetszennyezést mutatja be, 2021-ben elnyerte a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját.

Az aktivista – Áder János azon felvetésére reagálva – az ukrajnai háború témáját is érintette. Szerinte eltereli a figyelmet a tiszai műanyagszennyezés problémájáról.

Elmondta, hogy a háború kitörése óta mintegy félmillió menekült érkezett az 1,1 milliós lélekszámú Kárpátaljára, ami jelentős környezeti terhelést jelent a régiónak a háború okozta egyéb kár mellett. A segélyszállítmányok csomagolásából rengeteg hulladék keletkezik, miközben a feldolgozó-infrastruktúra nem változott.

Ljasuk Dimitry arra számít, hogy a következő években sokkal nagyobb hulladékmennyiség fog érkezni a Tiszán Magyarországra, mint korábban.

Hegy nagyságú szeméttelep

A műsorban szóba került az ukrajnai Rahó melletti, hegy nagyságú szeméttelep, amely a környezetvédelmi aktivista szerint olyan szimbólummá vált, amelyben „minden benne van, amit az emberiség elkövethet a természet ellen”. Ljasuk Dimitry elmondta, korábban arra kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy szüntesse meg ezt a szeméthegyet, mert az a helyi önkormányzat és az önkéntes teljesítőképességén már túlnőtt.

Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy a Rahóból származó hulladék egészen a Duna-deltáig is eljut. Szerinte a helyzet addig nem oldódik meg, míg a háború tart.

Ljasuk Dimitry bízik abban, hogy a háborút követő újjáépítésnél ezt a problémát is megoldják, mivel a háborús romok, törmelékek eltakarítására valószínűleg külön iparág fog létesülni. Egyúttal azt tanácsolta a vízpartra, folyópartokra látogatóknak, hogy ne hagyják ott a hulladékot, „minden egyes összeszedett palack számít”.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc