fbpx

Veszteséges a logisztikai ágazat?

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 31.

Dráguló energia, megugrott infláció, hónapról-hónapra növekvő bérek – a logisztikai vállalkozások nem tudják kitermelni a költségeket, tarthatatlanok az ágazatban az éves szolgáltatási díjak.

Raktár
Az infláció miatt bajban a logisztikai ágazat (fotó: Pixabay)

A szolgáltatási díjakat emelni kell a túlélés érdekében

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint új elszámolási rendszer bevezetése szükséges az ágazatban, az árnyomást csak a szolgáltatási díjak emelésével tudják a piac szereplői mérsékelni.

A szövetség azt javasolja a logisztikai cégeknek, hogy a többlet energiaköltségeket – hasonlóan az üzemanyagok évek óta működő elszámolásához – hónapról hónapra számolják el az ügyfelekkel.

Amennyiben a szerződés lehetővé teszi, már ebben az évben érdemes alkalmazni az indexálást, de a 2023-as szerződésekbe mindenképpen be kell emelni ezt a megjegyzést.

Az ágazatban az energia jelentős tétel az összköltségben

Egy hagyományos raktár energiaigénye átlagosan a szolgáltatási díj 10 százaléka, egy temperálást igénylő raktár esetében 10-20 százalék. A hűtőraktárak esetében jóval magasabb az arány, 25-30 százalék.

Nem egyszerű ezen a területen spórolni, a régebbi raktárak nagyobb költségekkel üzemeltethetők, illetve a raktározás tárgyától is nagyban függnek az energiaköltségek.

Irányadóak az energiatőzsdék

A gáznál a holland TTF vagy az osztrák CEGH VTP energiatőzsde másnapi jegyzésárainak előző havi átlagárához érdemes viszonyítani az elszámolóárat. Az áramnál pedig a budapesti HUDEX energiatőzsde lehet a viszonyítási alap – írták.

A szövetség a jelenlegi ártárgyalások alapján úgy kalkulál, hogy az energiapiacon jövőre további drágulás várható: a gáz várhatóan tíz-tizenkétszerese, az áramár pedig nyolc-tízszerese lesz a 2021-es áraknak, de ennél rosszabb forgatókönyv is elképzelhető.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc