fbpx

Tarolt a Bridgestone abroncs az ADAC idei téligumi-tesztjén

Írta: Transpack-2020/V. lapszám cikke - 2020 november 30.

Minden évben kétszer jelenik meg a híres német ADAC teszt, ami a téli és nyári abroncsok teljesítményéről és tulajdonságairól rántja le a leplet.

Az ADAC tesztje segítséget nyújthat azoknak, akik éppen téligumi-vásárlás előtt állnak, de nehezen igazodnak el a széles kínálatban. Az ADAC idei téligumi-tesztjének egyértelmű győztese a Bridgestone vezető téli gumija, a Blizzak LM005, amely a vizsgált 15 garnitúra személyautó-abroncs közül a legmagasabb pontszámot (2,0) kapta a német autóklub szakértőitől. A gumiabroncs-gyártó zászlóshajójának számító terméke az első olyan téli gumi, amely minden elérhető méretre a nedves tapadási tulajdonságáért megkapta az EU ‘A’ fokozatú minősítést, emellett magas pontszámot kapott kiegyensúlyozott teljesítmény jellemzőiért is. Az abroncs kifejlesztése során a Bridgestone 20 000 gépjárművezetőt kérdezett Európa-szerte a prémium téli túragumikkal szembeni elvárásaikról, illetve a mindennapi gumihasználat során tapasztalt kihívásaikról. Visszajelzéseik alapján a vállalat egy olyan korszerű termék kifejlesztésébe kezdett, amely biztosítja a kivételes kontrollt nedves futás esetén, megbízható teljesítményt nyújt havas és jeges felületeken, miközben kitűnő fékezést produkál mind havon, mind száraz és nedves utakon is. A Blizzak LM005 gumija azóta több díjat is elnyert független tesztek során 2019-ben.

 

 

A Blizzak gumiabroncsot az ADAC a VW Golf GTI-re szerelt 205/55 R16 méretű gumikkal tesztelte, ez a méret kerül számos, a piacon legnépszerűbb autótípusra. A termék jelenleg 171 méretben kapható személyautókhoz, illetve SUV/4×4 terepjárókhoz 14-22” közötti tartományban. A Bridgestone innovatív DriveGuard Run Flat defekttűrő technológiáját az abroncs 24 méretében (16-18”) alkalmazza, amely ellensúlyozza a gumiabroncson fellépő sérüléseket. Ezáltal a jármű defekt esetén akár további 80 kilométer megtételére is képes, maximum 80 km/h sebesség mellett.

Az abroncs anyagát a Bridgestone Nano ProTech™ keverék képezi, amely magas szilikatartalmának köszönhetően biztosítja az abroncs puhaságát hideg időben a maximális tapadási képesség és a nedves, havas felületeken elérhető optimális teljesítmény érdekében. Futófelülete egyedi mintázattal készül, ami segíti a víz gyors távozását, valamint a tapadást az útfelületen. Ráadásul alacsony gördülési ellenállása, üzemanyag-fogyasztása és alacsonyabb zajszintje miatt az autósoknak fenntartható megoldást kínál. A fenti jellemzői közötti szinergiának köszönhetően nyerhette el a kimagasló minősítést az ADAC-tól.

 

A fejlesztési részleg ötösre vizsgázott

„Nagyon örülünk az eredménynek, különösen mivel ez a díj a kitűnő kutatási és fejlesztési részlegünk munkáját ismeri el. Az összesített eredmény és a nedves futási teszt eredménye – ami különösen releváns a biztonság szempontjából – szintén megerősíti azt a nagyon pozitív visszajelzést, amit már számos kereskedelmi partnerünktől és autóstól megkaptunk a speciális téli guminkról” – mondta el Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Europe NV/SA Magyarországi Fióktelepének személygépjármű-abroncs üzletágvezetője.

 

Hunyadi Szabolcs üzletágvezető
Hunyadi Szabolcs üzletágvezető

 

„Az LM005 abroncs révén olyan nagy teljesítményű prémium terméket kínálunk, amely megbízhatóan és hatékonyan segíti az autósokat a téli közúti közlekedés mindennapi kihívásainak leküzdésében. Az ADAC tesztelő szakembereinek ítélete megerősít bennünket abban, hogy stratégiai fókuszunkat a technológiára, az innovációra és a fenntarthatóságra irányítsuk gumiabroncsaink fejlesztése során” – nyilatkozta az elismerés kapcsán a szakember.

 

Sándor Ildikó