fbpx

Isteni kiállítás

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2023 január 13.

A SZENT ISTVÁN BAZILIKA LOVAGTERMÉBEN IS MEGEMLÉKEZTEK AZ ÜVEG ÉVÉRŐL

A Szent István Bazilikát választotta kiállítási helyszínéül a Magyar Üvegművészeti Társaság (MÜT) az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából. Ahogy a szervezőktől hallhattuk: értékeinket nagyszüleink is a padláson őrizték.

Az ötven hazai üvegművész és a Glasheimat Bayern csoport alkotásaiból álló kiállítást Szilágyi B. András művészettörténész nyitotta meg. Köszöntőt mondott Ursula-Maren Fitz, a Glasheimat Bayern elnöke, a kiállítás díszvendége pedig a nemzetközi üvegművészet kiemelkedő alakja, a Franciaországban élő szlovák Jan Zoricák volt. Az összesen 60 művész alkotását bemutató nemzetközi rendezvény október 4-től november 7-ig volt látható. Így már negyedik alkalommal találkozhatott a nagyközönség az üvegművészet ritkaságaival, melyeket ezúttal műgyűjtők segítségével mutathattak be. A tárlat a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, az Erdész Galéria & Design, valamint a GM Kft. támogatásával, a Magyar Üvegművészek Társasága szervezésében jött létre egyrészt az idei év tiszteletére, másrészt a hazai üvegművészek nemzetközi sikerének segítésére.

A modern kortárs üvegművészet éppoly sokoldalú, mint a művészei” – Ursula Maren Fitz (Glasheimat Bayern csoport)

Ez egy visszatérő rendezvény, ami mindenki számára fontos, hiszen átfogó palettája a magyar üvegművészetnek, ami nemzetközi elismerésnek is örvend. Ezt az is bizonyítja, hogy idén 10 bajor vendégünk is volt. A díszvendég pedig a szakma egyik legnagyobbja, Jan Zoricák. Több kiállítási tárgy az ő alkotása, egy magyar műgyűjtőtől kölcsönözve. Fontos, hogy ma már nemcsak a múzeumok, hanem a magángyűjtők is fontos részt vállalnak a művészetek értékmegőrző és fenntartó folyamatában. A művészeknek visszajelzésre, kiállítási lehetőségre, piacra van szükségük, hiszen csak így tudnak fennmaradni és tovább alkotni. Minden művésznek és művészeti ágnak szüksége van mecénásokra. Gondoljunk csak bele, mi lett volna Michelangeloval, ha a Pápa nem támogatja, vagy Gaudíval a nagy csempegyáros mecénás nélkül. Igen, a magyar üvegművészeknek is szükségük van a galériák mellett műgyűjtőkre, valamint a Magyar Állam támogatására is. Csak így tudják tovább vinni a hírünket a világban” – osztotta meg lapunkkal véleményét Darabos Anita, a MÜT elnöke, a kiállítás egyik üvegművésze, és lapunk egyik szerzője.

A rendezvény kiállítói voltak: Lukácsi László, Borkovics Péter, Virág Hajnalka, Varga Gyöngyvér Amala, Smetana Ágnes, Mezősi Eszter, Koleszár Stella, Homoki Anikó, Hefter László, Gonzales Gábor, Formanek Zsuzsa, Edőcs Márta, Darabos Anita, Botos Péter, Vida Zsuzsa, Válint Ingrid, S’őke Barbara, László Kyra, Kecskés Krisztina, Hermann Kati, Haba Erika, Farkas Vajk, Dombi Lívia, Budai Zsolt János, Bihari Kristóf, Viczán Zoltán, Soltész Melinda, Németh Hajnal Auróra, Köblitz Birgit, James Carcass, Hegyvári Bernadett, Görömbei Luca, Fűri Judit, Farkas Diána, Deák Zsuzsanna, Bősze Eszter, Bartus Ágnes, Borbás Dorka, Bánó Rita, Balogh Eleonóra, Telegdi Balázs, Szőke Barbara, Polyák János.

Sándor Ildikó