fbpx

Okosan spórolni a logisztikán

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 07.

Az emelkedő energiaköltségek számos ágazatot érintenek, a logisztika pedig különösen kitett iparág e téren.

A QLM szerint a szektorban különösen fontos fa, fém, karton és a logisztikai iparágban jelentős más alapanyagok többsége mellett a földgáz, az olaj és a villamos energia áremelkedése is komoly probléma. Az energiagazdálkodás ezért kulcskérdés, aminek az egyik alapja a hőmérséklet-szabályozás, az anyagmozgatás, a világítás és a vízgazdálkodás területén bevezetett új technológiák alkalmazása.

Csak a világítás és a helyiségfűtés vagy -hűtés a teljes energiafelhasználás körülbelül 76 százalékát teszik ki, így ezek a rendszerek kiváló energia-megtakarítási célpontok – mondja Bérces Pál, a QLM cégcsoport tulajdonosa. A feldolgozóiparban számos vállalat 20 százalékot takaríthat meg fűtésszámláján (a teljes energiaköltség 4 százalékáig) a szükséges változtatásokkal.

A szellőztetőrendszer automatizálása is nagyban befolyásolhatja az energiafelhasználást, hiszen csak akkor működik a rendszer, amikor valóban szükség van rá. A világítás az ipari vállalkozások energiaköltségének 10, a raktárakban pedig 65-95 százalékért felelős. E téren a leghatékonyabbak a LED-lámpák, amik akár 80 százalékkal költséghatékonyabbak, mint a hagyományos izzók vagy fénycsövek, és a karbantartásuk is olcsóbb.

raktár
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán